Scroll Top

Прослава 99 година имена Борбa

proslava-99-godina-imena-borba
Сличне теме

Поводом 99 година и великог јубилеја имена Борбе и прве годишњице рада овог часописа у новом руху у Дому Војске је одржана свечаност уз поштовање свих епидемиолошких мера, којој су присуствовали како пријатељи и сарадници тако и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, где су уручена признања и захвалнице заслужним појединцима и организацијама.

Директор Андрија Јоргић је имао јасну визију прошле године када је уз малу редакцију ентузијаста покренуо месечник Борба, који за теме има културу, историју, традицију, образовање,моду, туризам, здравство. Месечник излази сваког 19. у месецу у тиражу од 10.000 примерака и бесплатан је, јер Јоргић истиче да култура нема цену.

Сви заинтересовани читаоци који желе да добију свој бесплатни примерак  часописа на кућну адресу могу контактирати редакцију на е-маил адресу casopisborba@gmail.com

Данас је из штампе изашао 12. број на 32 стране, дупло више него прошле године на овај дан.

Борба се штампа на ћирилици а од данас је покренит и портал www.casopisborba.rs

“Редакцију Борбе чини мали, али одабран тим, истакао је данас директор Андрија Јоргић, коју чине  млади новинари, пуни ентузијазма и истакао: “Верујем у то да и они могу бар приближно да се остваре као старије колеге попут Црњанског, Андрића, Бобе Селенића, Добрице Ћосића, верујем у њих. Остаћемо привржени култури, традицији, здравству, туризму, моди, образовању, старим занатима, јер се томе не посвећује довољно пажње а наша Србија је пребогата свиме” закључио је Јоргић.

“Медијска сцена обогаћена је новинама у којима већину садржаја чине текстови посвећени култури” истакла је потпредседница Владе и министарка културе и информисања, Маја Гојковић.

Министарка је нагласила да је понекад излишно говорити о значају културе за један народ, државу и друштво, ипак морамо се подсетити колико је она битна за национални идентитет, за добру слику једне земље у свету и за стварање нових генерација које ће знати да само они народи и друштва који чувају и негују своју традицију могу рачунати на будућност прожету оптимизмом.

“Кроз читаву своју историју Борба је била нераскидиво везана за област културе. У просторијама Борбе је рођено позориште  “Атеље 212” када је одиграна прва представа “Фауст” у резији Мире Траиловић, у којој су играла многа позната имена нашег позоришта. занимљиво је да је ово позориште добило име по броју столица у Борбиној сали за састанке. Ту је први пут у Источној Европи одиграна представа “Чекајући Годоа”, закључила је министарка.

Плакету за пожртвован рад у црвеној зони у борби против короне је добила доцент др Марија Здравковић, директор КБЦ “Безанијска коса”.

аутор Сунчица Николић

фотографије LiveProduction

Додај коментар: