Scroll Top

Публика да просуди

publika-da-prosudi
Сличне теме

ПРЕМИЈЕРА „ДАРЕ ИЗ ЈАСЕНОВЦА“ НА РТС

Историјска драма о стравич­ним злочинима у Другом свет­ском рату, „Дара из Јасеновца“ од 5. фебруара са успехом се приказује у биоскопима ши­ром Америке. На ред је дошла и публика Србији, те ће домаћу премијеру, остварење редитеља Предрага Гаге Антонијевића публика моћи да види 20. Фебруара на Првом програму РТС.

„Дара“ је узбуркала страсти са обе стране Атлантика. Филм је премијерно приказан 25. но­вембра у Грачаници. Београдска премијера уз присуство ауторске и глумачке екипе, заказана је за 22.април када се обележава 76 година од пробоја последњих за­робљеника из логора Јасеновац.

– Одлука да се филм прикаже на телевизији пре нормалног живота у биоскопима је незави­сно донета од редитеља Анто­нијевића и мене, а проузрокова­на је свом причом која се дешава око филма, његове номинације за нашег кандидата за Оскара, а поготово на пар неумесних и не­основаних критика – где је филм наша пропаганда и да Срби нису били жртве у Јасеновцу. Тако да је наша жеља била да прикаже­мо филм пре времена да га што више људи види ­ истакао је про­дуцент филма Макса Ћатовић. Главна и одговорна уредница Забавног програма РТС, Оливе­ра Ковачевић сматра да је битно да РТС емитује овај филм.

Било је доста контровер­зи у вези са овим филмом од друштвених, историјских, уметничких и мислим да је прави тренутак да грађани Србије погледају овај филм и донесу свој суд. Сматрамо да је веома значајно што се ова тра­уматична и болна тема нашла на филмском платну односно у једном филму и да се проблем и траума Јасеновца сагледа из перспективе српских жртава­ истакла је Ковачевић.

Додај коментар: