Scroll Top
Историја
Историја

Лист БОРБА је први пут изашао у Загребу далеке 1922. године, а од 1944. ратне године је у згради на Тргу Николе Пашића у Београду. Борба је колевка журнализма некада у СФРЈ, а данас у Србији.

Кућа Борба покренула је на десетине штампаних издања

  • Од „Кекеца“ до једног данас од најтиражнијих дневних новина у Србији, „Вечерње Новости“.
  • Прва Борбина беба , од 14. јула 1952. године  је део Борбине куће и носи име  СПОРТ, који је деценијама био једини спортски дневник у Југославији.
  • Борба је покретач „Атељеа 212“, где су се представе играле  у сали за одржавање састанака у приземљу зграде, која је преко дана служила за састанке, а увече за позорницу у коју је могло да стане тачно 212 столица.
  • Група новинара је у згради Борбе 1970. године покренула радио станицу  „Студио Б“.

За Борбу су писали и извештавали многи: Добрица Ћосић, Милош Црњански, Иво Андрић (у чијим је сабраним делима највише текстова објављено најпре у  Борби), а затим и : Слободан Глумац, Богдан Тирнанић, Бранко В. Радичевић, Слободан Селенић, као и многи други.

Борба данас
Борба данас

БОРБА са пуним веком постојања иза себе, од настанка па до данас, представља стуб културе и колевку југословенског и српског журнализма. Иако је 2009. престала са радом, 11 година касније поново је покренута, али као часопис.

БОРБА је данас месечник који излази сваког 19. у месецу на ћирилици, као подршка ћириличном писму и бави се искључиво темама из области културе, традиције, уметности, образовања, екологије, туризма…

Пут до грађана проналази дистрибуцијом часописа културним центрима, позориштима, музејима, библиотекама и другим културним институцијама широм Србије, а како би што већи број читалаца имао прилику да дође до свог примерка, који је бесплатан, чланови редакције, коју чине млади студенти са различитих београдских факулета, сваког месеца посећују градове Србије, где се врши специфична подела – од руке до руке.

За нешто више од две године постојања, часопис БОРБА стигао је до преко 400.000 задовољних читалаца. Поред штампаног издања, БОРБА је доступна и онлајн, где се поред свих текстова из штампаног броја, свакодневно могу пратити и друге важне културне вести.

Након 11 година, од када је престао да излази дневни лист БОРБА, поново је покренут часопис БОРБА.

На Тргу Николе Пашића, испред зграде „Борбе“, врши се специфична подела нашим грађанима, уз помоћ чланица КУД „Шумадија 05“, а током трајања пандемије наш часопис је стизао и до Ковид болница.

Часопис стиже и до Јужне покрајине, и то до радија Косовска Митровица.

БОРБА данас има архиву која садржи непроцењиво богатство текстова, сведочанстава и фотографија целе једне епохе, почев од првих примерака: Борбе, Времена, Политике, Спорта , Наде, Економске политике, Новости и многих других који се свакодневно и даље обрађују и чувају у архиви Борба.

Фотодокументација Борбе је и данас најкомлетнија и најопремљенија са преко 200.000 фотографија.

У оквиру новинске документације налази се и библиотека, која у свом фонду има преко  тридесет хиљада наслова.

Борба је штампани и интернет часопис који већ више од 100 година доноси висококвалитетно новинарство читаоцима широм Србије и региона.
Руководство
Руководство
Andrija-Jorgic-direktor-BORBE--24--1603-2021-photo-Predrag-Mitic
Андрија Јоргић
Генерални директор
Посао који радите пре свега морате да волите, а уједно и да чврсто верујете у све то што радите. За Борбу пишу искључиво студенти, са више београдских факултета, млади и неафирмисани људи и новинари. Ми верујемо у њих.
…Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Class aptent taciti socios ad litora torquent. Duis sed odio amet mauris. Morbi ipsum velit!
Elena-Stojanovic
Елена Стојановић
Главни и одговорни уредник
Редакција
Редакција
УПОЗНАЈТЕ НАШ ТИМ

Наш тим чине млади и талентовани новинари са високим стандардима и етичким кодексом. Њихова преданост истини и њихова жеља да информишу јавност чине их веома цењеним у свету новинарства. Оне раде свој посао са страшћу и поштовањем према читаоцима, што гарантује квалитетне и релевантне информације.

Milja-Ponjavic
Миља Поњавић
Уредник портала
Ivana-Zorkic
Ивана Зоркић
Новинар
Tamara-Jorgic
Тамара Јоргић
Новинар
Milica-Draskovic
Милица Драшковић
Новинар
Natalija-Kunic
Наталија Кунић
Новинар и илустратор
bane-sansajn
Бане Бојовић Саншајн
Колумниста
Заслуге Борбе
Заслуге Борбе
101
ГОДИНА ПОСТОЈАЊА
Часопис који постоји 101 годину сматран је једним од најутицајнијих и најдуговременијих медија у земљи.

Током деценија, овај часопис је преносио важне и значајне информације, допринео развоју јавног мњења и подстакао дебате о кључним друштвеним и политичким темама. Његове заслуге у области новинарства и ширењу образовања и знања неће бити заборављене и остаће као трајни допринос друштву.

Covid 19
Министарство одбране доделило је захвалницу Борби за донацију и подршку током борбе против Covid 19.
Фото архива
У сарадњи са Министарством одбране, у Дому војске је током јула месеца одржана изложба „Незаустављиви ход, Црвена армија на путу ка Берлину“, чију су поставку чиниле фотографије сачуване у архиви „Борбе“.
Донација
Редакција часописа „Борба“ донирала је 98 књига библиотеци ОШ“ Свети Сава“ у Бачини која је претрпела пожар у коме је изгорело скоро 4.000 књига. Симболика овог броја наслова је 98 година постојања имена „Борба“.