Scroll Top

Одржана конференција за медије поводом премијере филма „Овуда ће проћи пут“ на 51. ФЕСТ-у

odrzana-konferencija-za-medije-povodom-premijere-filma-ovuda-ce-proci-put-na-51-fest-u
Сличне теме

Нина Огњановић: ФЕСТ је најбоље место да прикажем свој филм публици

Српска премијера филма „Овуда ће проћи пут“ ауторке Нине Огњановић биће одржана у понедељак, 27. фебруара у 19.30 часова у мтс Дворани у оквиру главног такмичарског програма 51. ФЕСТ-а. На конференцији за медије одржаној у сусрет премијери присутнима се обратила екипа филма. Нина Огњановић, ауторка филма која потписује и сценарио је о томе шта јој као ауторки значи премијера на ФЕСТ-у изјавила: „ФЕСТ има јако дугу традицију на који идем цео живот, одрасла сам с њим. Овај фестивал је најбоље место да се на њему прикаже филм публици. Публика верује ФЕСТ-у“.

                                                                                                                                    Фото: Промо

 

Након тога ауторка се осврнула на две значајне награде које је филм освојио на Сламданце фестивалу у Америци: „Публика се на овом фестивалу поистоветила са нашим остварењем и то ми је било најважније, јер нисам била сигурна да ли ће се порука филма пренети. Међутим, испоставило се да је људско искуство свуда исто и да се свуда разуме. Прва верзија филма се десила пре него што сам уписала другу годину Факултета драмских уметности, и када сам се вратила сценарију било ми је занимљиво да истражим ту једну младу особу која још није сигурна шта жели, а зна шта не жели. И то ново што јој се дешава у животу је прилика коју она не зна како да искористи“.

Глумица Ева Рас је поводом своје улоге у филму рекла: „Нина је снимала филм на Старој планини у месту званом Топли До. Због избора локације ми је било веома напорно, али сам доказала себи да могу и са овим изазовом да се изборим. Није често да у овим годинама добијете тако захтевну улогу али сам све урадила како сам могла и како треба“.

Јана Бјелица, главна глумица у остварењу присутнима се обратила речима: „Мени је било важно да свој лик доведем до последњег кадра у филму, тј. до тренутка њене будућности и доношења одлуке од које ће зависити та будућност“.

Златан Видовић је о својој улози „новог“ истакао: „Ја сам тог новог доживљавао као метафору промене. Читаво то село је метафора нашег друштва, које није спремно на промене, иако живи у неком глибу, иако нема струју, воду. И кад нам неко понуди промену нама је то неугодно, јер бисмо морали да побегнемо из своје дозе комфора. И ту је најбитнија веза Јане и тог новог и њен покушај бега на море о ком он говори. Тај нови је на неки начин и жртва тога што многи нису спремни на промене. Сви смо уживали радећи овај филм, створили смо једну тимску атмосферу и игру, иако смо радили у тешким условима, далеко од цивилизације“.

Светозар Цветковић је поводом рада на остварењу казао: „Ово је четврти филм који радим са овом филмском екипом. Тачно сам знао у шта улазим и која су њихова интересовања. Знао сам колико мене интересује нешто што је ауторски филм и колико је он важан некоме ко је тек завршио Факултет драмских уметности. За овај филм сам одмах знао којим путем ће ићи. Ми јесмо радили у захтевним условима који не одговарају нечему што бисмо назвали правом филмском продукцијом, али ти услови које смо имали у Топлом Долу, ти људи, то је нешто на чему би нам сваки светски продуцент завидео. Мене је веома изненадило и веома ми импонује што је филм добио награду публике у Америци”.

Давид Јовановић, продуцент филма је на питање и изазовима продукције филма констатовао: „Захвални смо целој екипи али највећу захвалност ипак дугујемо мештанима Топлог Дола који су нас угостили, трпели и бринули се о нама читавих месец дана”.

Радња филма „Овуда ће проћи пут“ смештена је у одсечено, заборављено село близу ког ће ускоро бити изграђен аутопут. У село, осим аутопута, стиже и странац. Мештани, пуни неповерења и страха према промени коју пут доноси, сумњају да и странац има неке везе са тим и да скрива своје праве намере. Улоге у филму тумаче Јана Бјелица, Златан Видовић, Владимир Максимовић, Нинослав Ћулум, Светозар Цветковић, Бранислава Стефановић, Игор Филиповић, Павле Чемерикић, Марта Богосављевић, Ева Рас и Демијан Костић.

Фото: Мирослав Илић

Додај коментар: