Scroll Top

СПАСОВДАНСКА ЛИТИЈА У БЕОГРАДУ

spasovdanska-litija-u-beogradu
Сличне теме

Уз оглашавање звона у свим градским црквама, из Улице адмирала Гепрата испред Вазнесењске цркве почела jе литиjа поводом обележавања славе Града Београда, а по први пут ју jе предводио патриjарх Порфириjе. Славска литија кретала се од Вазнесењског храма улицама Кнеза Милоша и Краља Милана, преко Трга Славија и Булевара ослобођења до Храма Светог Саве на Врачару.Крст на челу поворке носио је вишеструки шампион у дизању тегова Раде Савић, ког су пратили припадници Војске Србије, носећи икону Пресвете Богородице и Исуса Христа.

У литиjи су учествовали и градоначелник Београда Зоран Радоjичић, заменик градоначелника Горан Весић, министар у Влади Србиjе Ненад Поповић, свештеници, чланови београдских црквених хорова,лекари и медицински радници, представници различитих градских служби и велики броj грађана. Грађани су могли да се поклоне моштима деспота Стефана Лазаревића и Свете Петке. Мошти деспота Стефана носила су четири војна свештеника у униформама, а мошти Свете Петке црквено свештенство.

Вазнесење Исуса Христа спада у покретне празнике и увек пада на четвртак, четрдесет дана после Васкрса, а десет дана пре Духова.

Од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године дао Београду статус престонице, у част обнове и напретка, Београд је као своју славу узео Вазнесење Господње – Спасовдан.

фото: Никола Скендерија, Беоинфо

Додај коментар: