Scroll Top

15. Шаховски фестивал у Параћину

15-shahovski-festival-u-para-inu
Сличне теме

У свечаној сали спортског центра „Престиж“ у Параћину почео је данас 15. по реду шаховски фестивал, иначе један од најатрактивнијих турнира у земљи.

Према речима Саше Јефтића, директора фестивала, у оквиру такмичења у секцији „Open A“ турнира играће шаховски професионалци, док је „Open B“ намењен аматерима. Играће се још и 18. Меморијални рапид турнир „Урош Динић“ и Отворени брзопотезни турнир.

Овогодишњи фестивал окупиће више стотина шахиста из свих крајева света, а организатори наводе да су у Параћин дошли такмичари из преко 30 земаља.

Непосредно пред почетак турнира присутнима се обратио генерални секретар Шаховског савеза Србије, Андрија Јоргић који је овом приликом истакао да је Параћин град који има чиме да се поноси.

–        Параћин је дефинитивно израстао у град шаха, а управо једна од мисија нас из ШСС јесте да помогнемо шаховским клубовима, да покушамо да вратимо шах у школе, као и да се одржава што више оваквих манифестација.Омладински шаховски клуб Параћин на челу са Сашом Јефтићем показује прави пример како треба да изгледа један од турнира, и слободно могу да кажем да овај турнир, иако скромнијег буџета, може да иде раме уз раме са недавно завршеним Србија опен турниром, истакао је Јоргић.

Шаховску манифестацију отворио је повлачењем првог потеза председник општине Параћин, Владимир Милићевић.

Током наредних осам дана биће одиграно на стотине мечева у оквиру неколико различитих турнира, а неке од њих заинтересовани ће моћи да прате и онлајн путем интернета.

Организатори фестивала су Омладински шаховски клуб Параћин, Туристичка организација и општина Параћин, а турнир ће трајати до 16.јула.

Фото: Борба

Додај коментар: