8. Хуманитарни спортски турнир Уније студената ФОН.
ЂАКОНИЈЕ СА АСТАЛА ЈЕДНОГ ТУРИЗМОЛОГА
Без обзира на то што је фебруар, почетком месеца сам имао утисак као да нам је дошло пролеће. Ти сунчани и прелепи дани су позитивно утицали на мене и моје ђаконије, с тога су се у мојој кухињи тих дана крчкали бројни специјалитети. Одлучио сам да с вама овог месеца поделим два најлепша, а главни састојак је пилетина. Видећете колико су ови рецепти једноставни за припрему, а комбинацијом разли- читих намирница сваки пут можете добити друго јело. Брзо се спремају (буквално у неколико корака) и зато су идеални за ручак после напорног радног дана.
ПИЛЕТИНА СА КУЛЕНОМ И ГАУДОМ, СА САЛАТОМ ОД РУКОЛЕ И РОТКВИЦА
Потребни састојци:
– пилећи филе
– 70 г гауде
(или качкаваља по избору)
– 70 г кулена
– по укусу соли и бибера За салату:
– 50 г руколе
– 3-4 ротквице
– мало лимуновог сока
– мало маслиновог уља
– по укусу соли
Припрема: Исеците кулен и гауду на листове, а потом засеците ко- мад пилећег белог меса (не до краја, већ оставите 1/3 да бисте лакше стављали листове гауде и кулена). Пилетину посолите и побиберите по укусу. У сваки зарез ставите кулен и гауду. Чини ми се да је најбоље ставити лист кулена, па гауду и на крају поново кулен. Тако мање качкаваља исцури током печења. Уколико желите, преко пилетине можете додати још неки зачин ( ја сам ставио мало мирођије и першуна). Јело ставите у плех (у који сте ставили мало уља), рерну укључите на 180°C и пеците око 25-30 минута, зависно од јачине рерне. Првих 10 минута пеците с алуминијумском фолијом, а преосталих 15-20 минута без фолије.Док се месо пече, од поменутихсастојака припремите салату. Руколу добро оперите, потом оцедите и мало просушите. Насецкајте ротквице и додајте у чинију с руколом. Посолите по укусу, додајте мало маслиновог уља и лимуновог сока. Све промешајте и салата је спремна за сервирање. Када јело извадите из рерне, сервирајте га са салатом од руколе. Јело сервирајте топло!
ПРОЛЕЋНИ ПИЛЕЋИ РАЖЊИЋИ
Потребни састојци:
- пилећи филе
- 100 г пршуте
- тиквица средње величине
- главица црног лука
- зелена паприка
- 2-3 кромпира
- чери парадајз
- по укусу соли и бибера
Припрема:
И ово јело је крајње једноставно за припрему, а најпре је потребно да исечете пилетину, тиквице, паприку и црни лук на крупније комаде да бисте могли да их ређате на штапиће. Ове састојке зачините по укусу, а пршуту оставите целу за крај. Уколико је пршута већ слана, будите пажљиви с додавањем соли. Када сте припремилисве састојке, почните са ређањем. Чери парадајз пресеците напола и њим ћете почињати и завршавати ражњић. Искрен да будем, нисам имао неки одређени ред за намирнице, комбиновао сам их да визуелно ражњићи изгледају лепо. Када сте на ражњић наређали све састојке, око њега умотајте пршуту.Од ове количине меса добићете пет-шест ражњића, а поврће ће вам сигурно остати. Ражњиће поређајте у плех, остатак поврћа распоредите около и додајте кромпир, који сте, такође, исекли на комаде. Преко поврћа и ражњића додајте мало уља (сунцокретово или маслиново) и пеците око 30-40 минута на 180°Ц. И ово јело сам сервирао са салатом од руколе, али овог пута без ротквица. Пријатно!
аутор НИКОЛА СТОЈКОВИЋ