Scroll Top

17. Фестивал српског филма фантастике

17-festival-srpskog-filma-fantastike
Сличне теме

17. Фестивал српског филма фантастике од 29. септембра до 1. октобра у Дворани Културног центра Београда

17. Фестивал српског филма фантастике (ФСФФ) биће одржан од 29. септембра до 1. октобра у Дворани Културног центра Београда.

У такмичарском програму наћи ће се 27 филмова из Србије, региона и света, од укупно 41 пријављених.

За награду „Коскар“ такмичиће се филмови подељени у четири селекције: међународна, регионална, домаћа и селекција “Фантастични клинци”. Од ове године уведена је нова такмичарска категорија „Мали Коскар“ која се додељује за младе ауторе до 17 година.

Драган Јовићевић, директор програма и селектор међународних филмова је изјавио: „Готово је невероватно колико је квалитет филмова фантастике домаће продукције, за само 17 година постојања фестивала напредовао и стигао светске токове.

Овогодишњи богат програм показаће сва места спајања и раздвајања домаћих филмова у односу на остварења из региона и света, који ће бити приказивани у засебним програмским целинама.

У филмовима домаћих аутора присутан је напредак и у тематском и у продукционом смислу и, премда су селектовани наслови на све вишем нивоу, страни филмови показују како се у свету данас третирају мотиви фантастике, било ког усмерења.

Српски, регионални и филмови са свих других континената у програму 17. Фестивала српског филма фантастике јесу у међусобном дијалогу, говоре о турбулентном свету, редефинишу жанр и труде се да допру до нових поетика фантастике, визуелних и наративних стилова, бољих продукционих услова.

Сада је сасвим сигурно да и у Србији једна нова генерација ‘фантастичара’ сазрева, посматрајући нашу свеукупну реалност као један алтернативни универзум“.

Јован Ристић, селектор домаћег и регионалног програма је о овогодишњем избору филмова рекао: „Овогодишња домаћа селекција је пријатно изненађење за мене, и по броју пријављених филмова и по жанровској разноврсности и по укупном квалитету – након неколико година осеке које су вероватно последица пандемије.

За домаћу селекцију пријавилли су се и студенти и независни аутори и аматери, показавши завидну дозу амбиције.

Жанровски, доминирају хорори (Бдење Марка Маринковића, Стопер у ноћи Давида Колаковића, Моје царство испод Душана Поповића, Велики петак Андрије Митровића, Последњи дан на Земљи Рајка Радовића), али има и представника научне фантастике (Лоадинг Меморy Глитцх Немање Павловића) и фантастике (Алтер Его Теодрое Модраговић, Згажене Александра Теокаревића).

Хорор као основни жанр доминира и регионалном селекцијом, у коју су увршћена три филма из Хрватске и један из Босне и Херцеговине, и приметан је висок продукцијски квалитет.

Мени лично најдража је омладинска селекција, која постоји зато што смо постали свесни да млади стварају филмове фантастике, па смо сматрали да ту појаву треба заливати и награђивати“.

О наградама ће одлучивати жири који ће радити у следећем саставу: Гоце Цветановски, филмски редитељ из Македоније, Бранко Томовић, глумац и Борис Трбић, драматург.

Више информација о програму налази се на друштвеним мрежама фестивала:

хттпс://њњњ.фацебоок.цом/фестивалсрпскогфилмафантастике/

 хттпс://њњњ.инстаграм.цом/фестивалофсербианфантастицфилм/

Фото: Даниела Радојковић

Додај коментар: