Scroll Top

20. МАЈ СВЕТСКИ ДАН ПЧЕЛА

20-maj-svetski-dan-pchela
Сличне теме

Почев од петка 20.5. у 18 сати на Одељењу уметности, Библиотека града Београда и Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић” организују циклус предавања и радионица под називом “Пчеле и пчеларска пракса Србије – истина и помирење”.

Некоме су симпатичне, неко их се плаши, многи конзумирају слатки нектар који производе, али мало људи заправо зна много о пчелама. Двадесетог маја давне 1734. године у Словенији је рођен Антон Јанша, пионир модерног пчеларства. На иницијативу Словеније, у децембру 2017. године овај датум Уједињене нације признале су као Светски дан пчела.

Овај дан је посвећен пчелама, промоцији пчеларства, а пре свега, подизању свести о значају пчела. Врло је важно едуковати људе на ову тему, јер, нажалост, нисмо свесни колико зависимо од пчела.

Наш опстанак зависи од опстанка пчела

Опстанак пчела и осталих опрашивача (полинатора), као што су бумбари и лептири, тренутно угрожавају многобројне људске активности. Зашто би то требало да нас брине?

Зато што је опрашивање (полинација) кључни процес од ког зависи опстанак нашег екосистема. Скоро 90% светских биљака које цветају зависи од опрашивања природним опрашивачима, а оне такође утичу на чак 75% светских усева. Пчеле директно доприносе производњи хране коју конзумирано, као и одржавању биодиверзитета.

Додај коментар: