Scroll Top

Уручена повеља за животно дело, Душану Ковачевићу

21589-2
Сличне теме

У оквиру Трибине „Француска 7“, на истоименој београдској адреси Удружења књижевника Србије, јуче, 28. априла, одржано је ауторско вече Душана Ковачевића

Књижевник је представо своје стваралаштво, а  приказан је и документарни филм о овом нашем академику.

Била је ово прилика и да Милош Јанковић, председник Удружења књижевника Србије, Ковачевићу уручи Повељу за животно дело, најзначајније признање овог Удружења.

Душан Ковачевић, савремени српски драмски писац, сценариста, позоришни и филмски редитељ, написао је, поред осталог, најбоље српске драме, међу којима и: Маратонци трче почасни круг (1973), Радован Трећи (1973), Ко то тамо пева (1980), Балкански шпијун (1983), Професионалац (1990)… По сценаријима Душана Ковачевића снимљени су многи филмови, као на пример: Ко то тамо пева (1980, режија С. Шијан), Маратонци трче почасни круг (1981, режија С. Шијан), Балкански шпијун (1984, режија Д. Ковачевић и Б. Николић), Сабирни центар (1990, режија Г. Марковић), Урнебесна трагедија (1995, режија Г. Марковић), Поџемље – Андрграунд (1995, режија Е. Кустурица), Професионалац (2003, режија Д. Ковачевић)…
Само у београдским позориштима одиграно је више од 3.000 представа које је гледало преко два милиона гледалаца. Дела Душана Ковачевића играна су у више од 130 иностраних позоришта и преведена су на двадесет пет светских језика.
Академик Душан Ковачевић је добитник готово свих домаћих и изразито значајних страних признања и награда за драме и сценарија, а награђен је и „Златном палмом“ за најбољи филм на Филмском фестивалу у Кану, као и двема наградама за најбољи сценарио на Филмском фестивалу у Монтреалу.
Наш најзначајнији драмски писац је лауреат награде „Иво Андрић“ за укупан животни допринос српској књижевности.
Удружење књижевника Србије наставља са амбициозним трибинским програмима са циљем афирмације књижевности, ћириличког писма и језика, као и институционалног повратка овог најстаријег српског еснафског удружења, основаног 1905. године. Поред осталих активности, обогаћивање културних садржаја и враћање публике под кров чувене Француске „седам“ – која је не само број, већ моћна реч, како кажу у УКС-у – очитује се кроз програмски нове садржаје и књижевне догађаје, као што је ова трибина коју води Видак Масловарић, писац и потпредседник Удружења књижевника Србије.
Фото : архива УКС-а

Додај коментар: