Scroll Top

25. БИЈЕНАЛЕ ТАПИСЕРИЈЕ-УТКАНО

25-bijenale-tapiserije-utkano
Сличне теме

6-ог септембра 2022. године у организацији Секције за текстил и савремено одевање ТИСО, Удружења примењених уметности и дизајнера Србије УЛУПУДС, отворена је јубиларна изложба “25. Бијенале таписерије Уткано”.

Изложба је јединствена на овим просторима по свом садржају и трајању. Она спаја традиционална полазишта таписерије и других дисциплина савремене уметности кроз иновативни приступ.

Тема овогодишњег бијенала је ”Уткано”. Уткано у причу, у сећање, у традицију, у живот, у мисли. Уткано у наше жеље, у наша промишљања, у нашу прошлост, у наш простор, у савремен живот.

Стални учесник бијенала је и  АТЕЉЕ 61 из Новог Сада који је на овој јубиларној изложби изложио  радове следећих доајена таписерије: Гордана Глид, Матеја Родичи, Бошко Карановић, Нада Познановић Аџић итд.

Од уметника и таписериста млађе и средње генерације изузетних каријера споменућемо Снежану Скоко, Снежану Пешић Ранчић, Слађану Милојевић, Соњу Росић, Тамару Јелачу, Леонору Векић, Златка Цветковића, Мају Гецић, Драгану Дражовић Илић, Далиборку Ђурић…

У току трајања изложбе реализовано је предавање Јелене Ђорђевић (Атеље 61), а Леонора Векић и Златко Цветковић, професори ФПУ одржаће предавање 15. септембра од 18 часова. 

Каталог изложбе садржи стручне и издашне текстове историчарки уметности Весне Лакићевић Павићевић, Јелене Павићевић и Драгане Палавестре.

Жири у саставу Светлана Јовичић, Ана Цицовић и Дејана Момчиловић доделио је награде следећим ауторима: ДИПЛОМА је припала Јадранки Симоновић (АТЕЉЕ 61) за рад ”Слике из албума III”, ПЛАКЕТЕ Анђели Мујчић за рад ”Тело вретено”, Бранки Лалић за рад ”Фрактал” и Снежани Скоко за дигиталну таписерију ”Да ли је ово крај?” Похвале су припале Марини Костић за рад ”Disappearing into motherhood” и Зорани Милићевић ”Тамо где је земља мека”.

Изложба се одржава у ”Галерији под сводовима” Конака кнегиње Љубице и траје до 15. септембра.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: