Scroll Top

39. Београдски џез фестивал

39-beogradski-dzez-festival
Сличне теме

Дом омладине Београда од 24. до 29. октобра 2023. представља 39. Београдски џез фестивал, под слоганом JAZZSCAPES

Београдски џез фестивал више од пет деценија слови за актуелан и релевантан преглед најбољег од савременог џеза на међународној и српској сцени. Град Београд, као оснивач и покровитељ Београдског џез фестивала, 2007. године уврстио га је у манифестације од посебног значаја.

Под слоганом „JAZZSCAPES“, најстарија српска џез манифестација повешће ове године публику на јединствено путовање музичким пејзажима целог света, заједно са саставима који померају границе џеза и чине овај жанр узбудљивим и уметнички вредним!

Београдски џез фестивал остварује континуитет са претходним издањима манифестације представљајући референтан избор угледних џез стваралаца из Сједињених Америчких Држава, Србије и остатка света, са новим оригиналним ауторским програмима.

Рефлектујући чланство у Европској џез мрежи поново је нагласак на европском џезу, који чини преко осамдесет процената програма.

Жанровска разноврсност се на фестивалу подразумева: слушаћемо свинг и бибап, џез-рок и фјужн, фри-џез и друге авангардне тенденције, вокални и оркестарски џез, као и различита мешања џеза са фолклором, савременом класиком и електроником.

Током 6 дана фестивала наступиће преко 100 уметника из 20 земаља света са 4 континента, у оквиру 21 професионалног и неколико средњошколских састава.

У фокусу 39. издања је саксофон –9 лидера ансамбала који учествују на фестивалу чине саксофонисти, што ће бити највећа манифестација улоге овог инструмента у џезу у новијој историји фестивала.

Бројка „9“ обележава још две значајне карактеристике овогодишње смотре: 9 лидера професионалних састава на фестивалу чине музичари млађи од 40 година, по чему је 39. издање једно од „најмлађих“ досад.

Коначно, а на то смо посебно поносни, чућемо 9 премијера: чак 9 састава изводи музику која је објављена у овој календарској години, или тек треба да се нађе на носачу звука.

Међу уметницима на које најпре скрећемо пажњу су двојица великана светске џез сцене: амерички гитариста Џон Скофилд (који објављује нови двоструки албум само две недеље пред наступ у Београду!) и италијански саксофониста Стефано Ди Батиста, који ће са својим саставима наступити 29. октобра на дуплом концертном програму у МТС дворани.

Од концерата у Дому омладине Београда најављујемо пројекат „Troubadours“ Силвана Рифлеа и дуо „FiL“ Лејле Марсијал и Валентина Секалдија, који заокружују вече француског џеза у сали Американа ДОБ 29. октобра, као и двоје представника скандинавског џеза: норвешки бубњар Пол Нилсен-Лав свираће са оркестром Large Unit, а фински трубач Вернери Похјола представиће пројекат „Monkey Mind“.

Фото: Промо

Додај коментар: