Scroll Top

АУДИО ИЗЛОЖБА : ЈАСЕНОВАЦ. ЛОГОР МРТВИХ – ЗЕМЉА ЖИВИХ.

audio-izlozhba-jasenovats-logor-mrtvih
Сличне теме

Галерија Прогрес 21. Април – 04. мај 2021. године. Изложба која ће уочи 76. годишњице пробоја затвореника из логора Јасеновац бити отворена 21. Априла у 19 часова у Галерији Прогрес. Посвећена је како сећању на жртве логора тако и развијању културе сећања уопште. Реч је о низу аудио прича у Јасеновцу кроз које посетиоци галерије прогрес пролазе користећи властити мобилни телефон, слушалице и специјалну мобилну апликацију. Ово иновативно дизајнирано интелектуално искуство одвија се путем аудио вођења.

У улози наратора или својврсног музејског водича у дигиталној апликацији нашли су се глумци Радивоје Раша Буквић и Бојана Ковачевић – Галин. Све приче су инспирисане историјским догађајима и стварним причама али представљају њихпову уметничку интерпретацију тако да посеотиоци практично могу да уђу и учествују у искуству које заправо личи на једну врсту интерактивног филма у стварности или позоришног перформанса.

Овај уметнички пројекат који се заснива на веома комплексном дизајну звука и мобилној апликацији надгледали су и одобрили стручњаци Музеја жртава геноцида из Београда. Након слушања сваке приче на изложби посетилац може да посети веб сајт пројекта и сазна више о историојским догађајима и околностима. Пројекат из којег је настала ова изложба финансирало је Министарство културе и информисања. Изложбу организује Галерија Штаб а подржали су је и омогућили Општина Стари Град и Галерија ПРогрес. Аутори пројекта су Дарко Николић и Богдан Шпањевић ( дигитална агениција Next Game), а пројекат се одвија уз благослов Њ. преосвештенства епископа Пакрачко – славонског Г. Јована. У оквиру изложбе биће изложена и посебна инсталација – тзв. Гвоздена књига, дело суклптора Виктора Киша.

Пројекат тежи да кроз систематично и стручно изложене чињенице као и уметничке интерпретације догађаја пружи допринос стварању амбијента у ком се без предрасуда и политизације говори о логору Јасеновац али и ствара атмосфера у којој се ране зацељују а не продубљују.

Пројекат се сатоји од две компонете : Од аудио изложбе и веб сајта. Историјске чињенице су изложене на веб сајту пројекта www.logorjasenovac.rs док се на изложби приказују само уметниче интерпретације догађаја и личних прича логораша – са циљем развијања, бољег разумевања феномена логора Јасеновац као и саосећања према свим жртвама логора без обзира на њихову националну, расну или верску припадност. Историјски приступ умањује емоционални одјек догађаја, док уметничка интерпретација нужно не може имати тачност научно обрађене историјске чињенице. Управо због тога је комбиновањем два приступа, створено узбудљиво искуство засновано на историјским чињеницмама и инспирисано истинитим догађајима.

Таква структура је изабрана будући да у нашем јавном дискурсу иначе постоји осећај да се о јасеновачком логору и страдањима током Другог Св. Рата учестало говори и пише. У перцепцији наше друштвене стварности ово осећање довело је до стварања утиска да нам је ова, по својој важности једна од најзначајних националних тема сасвим блиска и позната. Нажалост овај утисак је само привид. Чињенице говоре нешто сасвим друго.

Упркос томе, што је у логору Јасеновац заиста много тога речено и написано, у нашем али и у осталим друштвима која су дубоко рањена јасеновачком трагедијом веома мало се зна. НАјчешћа површина фрагментирана сазнањем о овом логору стварала су, а и данас то чине, бројне предрасуде и предубеђења. Ово за последицу има дуготрајно остајање у атмосфери и незалечене трауме.

Циљ пројекта није дакле само да прикаже релеванте историјске чињенице (на веб сајту) већ и да путем аудио изложбе да подстрех за обликовање система вредности заснованог на култури сећања, праштања, помирења али поштовања живота и достојаснтва сваке људске личности стављајући овај велики наратив у универзални опште људски контекст  пре свега наше али и културе идентитета свих других народа чији су припадници страдали у Јасеновцу. Зато је овај пројекат осмишљен тако да слави живот а не да продубљује загледаност у мржњу и таму људског постојања.

Верујемо да јасеновачке жртве могу да нас науче управо томе.

Напоменe:

  • У складу са Ковид – 19 епидемиолошким мерама свечаног отварања неће бити.
  • Изложба ће бити отворена за јавност уз минимум протокола.
  • Понесите свој мобилни телефон – будући да вам је неопходан да преко посбене веб апликације слушате приче и аудио вођења.
  • На изложби је омогућен бесплатан приступ интернету.
  • Због епидемиолошких разлога препоручејмо да понесете своје слуишалице уколико их међутим и не понесте можете користити дезинфиковане слушалице безбедне за употребу, које ће вам дати особље на изложби.
  • Из истих разлога на изложби је обавезно ношење маски и држање дистанце.

Додај коментар: