Scroll Top

Бајковити музички свет ,,Ивице и Марице”

bajkoviti-muzicki-svet-ivice-i-marice
Сличне теме

У Задужбини Илије М. Коларца, у петак 13.марта у 20 часова, изведена је концертна опера за децу Енгелберта Хумпердинка – Ивица и Марица, под диригентском палицом Србе Динића

Од солиста су наступили: Наташа Рашић, Сара Ристић, Биљана Јовановић, Тамаш Киш, Жељка Здјелар, Мина Николић, али и хорови – Дечији хор РТС-а, као и млађи хор “Колибри”, у музичкој продукцији РТС-а.

За вече из бајке и прве утиске са наступа на Коларцу, преноси нам млада и талентована Аника Марјановић – чланица Дечијег хора РТС-а.

– “Веома сам узбуђена вечерас! По други пут наступам у Коларчевој задужбини и подједнако сам узбуђена као и првог пута. Први пут сам наступала са само 7.година, била сам баш мала, певала сам на Коларцу на прослави Дана музичке школе “Војислав Вучковић”, коју сам похађала, тачно на данашњи дан, а ево ме сада, након 6 година, поново на истом месту. Сада сам зрелија, и вокално сам напредовала, али и свеснија одговорности на сцени, захваљујући мојој диригентици Снежани Десоптовић, која нас је дуго припремала за овако дивно вече. Велика је одговорност и част стати пред славног диригента Србу Динића, који је наступао широм Европе и света, сарађивао са звездама светске оперске и концертне сцене Немањом Радуловићем, Ивом Погорелићем и многим другим уметницима.

Диригент Срба Динић је познат по томе што промовише српску културу у свету, али даје шансу и младима.

-Вечерас је и нас децу диригент Срба Динић увео у чаробни свет бајки. Уживала сам док сам припремала оперу, учила да певам на немачком језику, јер је опера “Ивица и Марица” дело славног композитора Хумердинка, писана управо на немачком. Како волим стране језике, ово ми није тешко пало, већ сам брзо научила све, и ноте и текст! Уживала сам и у концертним пробама на сцени са нашим Симфонијским оркестром РТС-а, најбољим оркестром у Србији који траје преко 80 година. Велика је част радити са таквим професионалцима и учити од најбољих. Али и ми, Дечији хор РТС-а, залужујемо да будемо вечерас овде, захваљујући нашој диригентици Снежани Деспотовић, која нас годинама учи, не само како да певамо, већ и како да се понашамо на сцени и ван ње. И ми смо мали професионалци.” – каже Аника.

Дечији хор РТС-а, наступа не само у Београду и Србији, већ и ван граница наше земље. Поред концертних активности, многобројних наступа и телевизијских гостовања, снимају и за потребе Радио-телевизије Србије.

-Ми смо дечији национални хор. То има велику важност за мене и част ми је да сам овде. Певамо разне композиције, од дечије музике до домаћих и страних композиција. Наш хор постоји више од 70 година, добитници смо многих признања, певамо композиције из области етно, популарне поп и рок, као и филмске музке. Са нашом Снежом, како је ми зовемо, спремни смо за све уметничке изазове, те смо и вечерас били спремни за вече из Бајке на Коларцу. Наступала сам у Другом чину “У шуми”, где смо дочарали звукове из шуме, и у Трећем чину “У Вештициној кући”, у коме смо певали познате арије. Ово дело се изводи јос од 1893. године када је премијерно дириговао Рихард Штраус, и још увек је популарно, како међу старијом тако и млађом публиком. Вечерас смо имали и одрасле и децу у публици, и добили смо огроман аплауз! Много сам била избуђена! Публика је била одушевљена као и ми. Аплауз је трајао баш дуго, а то је знак да се свима допало. Јако сам поносна на своје другаре из хора, радујем се неком наредном наступу и једва чекам да ускоро покажемо шта знамо и ван граница наше земље. – каже Аника.


Аника Марјановић је ученица 7.разреда основне школе, упоредо похађа и балетску школу, а од 2021. године је чланица Дечијег хора РТС-а.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: