Scroll Top

Борба у срцу медијског светионика Београда

borba-u-srtsu-medijskog-svetionika-beo
Сличне теме

АПРИЛ ЈЕ МЕСЕЦ РАДИЈА СТУДИО Б ДУЖЕ ОД ПОЛА ВЕКА

Радио Студио Б (ори­гинални назив Радио Борба ­Студио Б) био је прва радио ­станица у бившој Југославији ван система државне Радио ­телевизије Београд. Основала га је група но­винара дневног листа Борба ­Дра­ган Марковић, новинар, Слободан Глумац, тада директор Борбе, и Небојша Томашевић, директор магазина Југословенска ревија.

Новинари су у студио унели семафор који је укључивао црвено свака три минута, тако да ни градоначелник Београда није могао да говори дуже

ТРИ МИНУТА ПЛАФОН

Са врха зграде Борба 1. априла 1970, у 13 сати, Студио Б био је у етру, када је историјско “Добар дан” изговорио прослављени глу­мац Иван Бекјарев, а први звани­чни гост у програму био је пред­седник Скупштине града Бранко Пешић. Поред Бекјарева, били су ту и Злата Нуманагић, Љерка Дра­женовић, Зоран Милосављевић, Дина Чолић, Пеца Петровић…

Први градски радио био је зами­шљен као информативна, образов­на, културна и забавна радио­ста­ ница, налик на европску станицу Радио Луксембург, а то је значило мање приче, а више музике.

Једна од најпопуларнијих еми­сија била је “Дискомер”, са непре­вазиђеним диск ­џокејем Зораном Модлијем.

Шпицу за вести ком­поновао је Зоран Симјановић, а џинглове Корнелије Ковач.

Занимљиво је да су новинари и водитељи у студио унели семафор који је укључивао црвено свака три минута, тако да нико, па чак ни градоначелник Београда, није могаода говори дуже од три ми­нута oдједном.

У Борбиној адап­тираној гарсоњери остао је до 1974, на­кон чега се редакција сели у Београђанку. Већ наредне године, емитујући се са 23. спрата ове зграде, постаје најслуша­нији радио у престо­ници, а осамдесетих година песник и пи­сац Душко Радовић кроз свој јутарњи програм постаје за­штитни знак ради­ја. Његова емисија “Добро јутро, Бео­граде”, уз коју су се будили многи Београђани, проглашена је најбо­љим остварењем на програмима локалних радија.

Премда су се у међувремену поја­виле многе радио ­станице, свака­ко ће титулу првог градског радија заувек носити Студио Б.

У новембру 1990. са радом је по­чела и прва независна ТВ стани­ца на Балкану. Гледаоци су нову телевизију поздравили, баш као и радио седамдесетих година. РТВ Студио Б био је светионик српске радио­телевизије, нарочито током бомбардовања НАТО.

НОВА АДРЕСА

Данас ова медијска кућа емиту­је 24 сата програма, са вестима, контакт и ток­шоу програмима, музиком, филмовима, серијама и документарним програмима.

Гледаоци су кроз “Београде, добро јутро” радним данима и викендом не само посматрачи већ и активни учесници емисије, док се екипе Сту­дија Б сваког јутра налазе уживо на неколико места у граду. РТВ Студио Б оправдао је епитет најпоуздани­јег градског програма, уз најновије градске вести, извештаје са терена, жива укључења, занимљиве гос­те, спортске и културне блокове, помоћ гледаоцима и разговоре с грађанима.

Након 47 година проведених у Палати Београд, РТВ Студио Б данас је на новој локацији ­ у Земуну.

Шта је Б у називу Студио Б?

– Драган Марковић и Борјан Костић су дали име Студију Б. Слово Б у називу може да значи Београд, али оно изворно зна­чи Борба, по месту оснивања.

БЕКЈАРЕВ И ЛИМУН….

– Народ је волео када се радио уживо програм и ми смо тако ра­дили. Сећам се да је била неста­шица лимуна, па сам замолио слушаоце да јаве у којим продав­ницама га има. И добијали смо информације, па читали: “Ли­муна има тамо и тамо ”. Данас то изгледа смешно, али ми смо били први који смо тако радили – испричао је својевремено за Бо­рбу Иван Бекјарев.

аутор ЕЛЕНА СТОЈАНОВИЋ

Додај коментар: