Scroll Top

„Бордејн: Комплетна усмена биографија“ у књижарама

bordejn-kompletna-usmena-biografija-u-knjizarama
Сличне теме

Сведочанство о кулинарској легенди исписано речима људи који су чинили његов свет коначно пред домаћом публиком

У издању Маскома објављено је српско издање књиге „Бордејн: Комплетна усмена биографија“ ауторке Лори Вулевер.

Ентони Бордејна познајемо као најбољег кувара међу писцима и најбољег писца међу куварима, легенду која је скинула завесу са кулинарског света и приказала га у свим нијансама његове не увек тако лепе реалности, краља уличне хране.

Познајемо га као телевизијско лице, шармантног дугајлију који је широм отворених очију путовао светом упознајући се (и упознајући нас!) са његовим најзабаченијим куцима.

Лори Вулевер, списатељица и уредница, као асистенткиња Бордејна провела је безмало целу једну деценију.

Заједно са њим, потписала је наслове Appetites: A Cookbook i World Travel: An Irreverent Guide, број један на листи бестселера Њујорк тајмса.

Вулевер је имала прилику да Тонија упозна из најразличитијих аспеката, у најразличитијим улогама – од оних са којима је радио у кухињама, преко колега из сфере писања и издаваштва, телевизијских партнера, па све до његове кћерке и најпоузданијих сарадника.

„Мислила сам да већ прилично добро познајем Тонија.

Знала сам где је скоро сваког минута сваког дана, са ким је, шта је планирао да ради и зашто.

Дубоко сам познавала његов рад, добро сам знала његов израз и сваки детаљ његових веома познатих почетака.

Међутим, у разговору са људима који су га познавали у младости, као својеглавог студента, новопеченог кувара, забушанта са плаже путујућег шефа кухиње, амбициозног младог писца, телевизијску звезду скоро против своје воље, узорног мужа и оца, пријатеља и сарадника пуног подршке… схватила сам да сам стварно упознала само делић онога што је Тони био, само делић онога шта га је мотивисало, његове амбивалентности, његове рањивости, његових слабих тачака и његове бриљантности,“ наводи ауторка у предговору књиге.

Ерик Рипер, Хозе Андрес, Најџела Лосон, Патрик Раден Киф, Бил Буфорд, Кристијана Аманпур, В. Камау Бел, као и чланови породице, укључујући његовог брата Кристофера Бордејна и покојну мајку Гледис Бордејн, свако из своје перспективе, у овој књизи, сведоче о различитим Тонијевим лицима, о стварима које су га покретале, о његовој амбивалентности, рањивости, заблудама и његовој генијалности.

Без преседана по обиму и дубоко интимном увиду у његов живот, ова Бордејнова биографија јединствено је сведочанство о изузетном човеку, исписано речима људи који су чинили његов свет.

Фото: Mascom/Promo

Додај коментар: