Scroll Top

Чачанска родна, програм у августу

cacanska-rodna-program-u-avgustu
Сличне теме

Бројна нова дешавања из области културе обележиће август у Чачаку, првој Националној престоници културе

У оквиру пројекта ЧАЧАНСКА РОДНА, у августу се издваја програм „Град Гост – Требиње“, побратимски град Чачка који ће се представити кроз 3 целине које почињу 4. августа:

изложбом Игора Бошњака ”Будућност се понавља више него историја”, професора на Академији ликовних уметности (отварање је заказано за 4. август у 19.00 у Галерији Надежда Петровић), изложбом Музеја Херцеговине „Трагом једне визије“, уметничким делима која је сакупљао Јован Дучић, велики српски писац и дипломата (4. августа од 18.00 у Народном музеју Чачак ), као и међународним фестивалом класичне музике „Мусиц анд Море Суммер фест“ (4. августа у 20.30 – Дисов амфитеатар на Морави).

Наставља се концертни програм Фестивала Карусел који је почео 31.јула и траје до 08. августа, а све под слоганом ПОД ИСТИМ СУНЦЕМ.

Овај фестивал амбијенталне и етно музике ове године је посвећен македонској традиционалној али и савременој музици и њеном утицају на извођаче балканских земаља. 01. августа од 20.00 у великој сали Културног центра одржава се дупли програм, ауторска музика инспирисана Балканом, Тихомир Стојиљковић, клавир уз пратњу перкусионисте Андреје Крстића.

У наставку програма од 21.00, велико име уметничке музике, Чачанин Бобан Бјелић (хармоника), ауторске композиције, а уз пратњу Марије Ђукић (клавир) изводи легендарна дела Астора Пјацоле.

07.августа од 20.00 Добрила & Дориан Дуо, од 21.00 Перија из Северне Македоније, у 22.00 концертна атракција Naked (Београд). 08. августа наступаChalgia Sound System Северна Македонија) од 20.00, од 21.00 Зоран Мајсторовић, овог пута са Mysical Migrations из Ријеке.

Од 22.00 „блуз на шумадијски начин“ Rublin Trouble, а од 23.00 чачанско – исландски рок прогресив специјалитет Градо Арсенијевић & Имадима.

Следи музичка радионица перкусија од 09. до 11. августа у Градској библиотеци “Владислав Петковић Дис”.

За крај фестивала биће приређена изложба фотографија са овогодишњег фестивалског издања, Александра Алемпијевића – 15.августа у средњем холу Културног центра, која се отвара у 20.00.

11. августа у 21.00 публику очекује концерт познатог а капела бенда Viva Vox  у Дисовом амфитеатру на Морави, у оквиру поетско-музичког програма Градске библиотеке Чачак.

Хор је стекао ширу популарност 2011. године захваљујући снимку обраде песме „Du hast“ немачког бенда Рамштајн, коју је на сајту Јутјуб мрежи видело више од милион гледалаца.

Поводом прославе Српске Нове године 14. јануара 2013. године, одржали су концерт у сали Генералне скупштине Уједињених нација.

Поред тога, за љубитеље концерата, на Градском тргу 20. августа у 21.00 биће изведена „Рок опера“, Крагујевачког симфонијског оркестра.

Рок опера је пројекат крагујевачких установа културе „Дома омладине ” и “ Музичког центра ”, који се већ дужи низ година успешно изводи на сценама широм наше земље и региона.

У пројекат су укључени Крагујевачки симфонијски оркестар, еминентни крагујевачки рок музичари и многобројни солисти.

Концерт обухвата пажљиво одабрани и прилагођен музички опус са симфонијским оркестром.

Рок опера је замишљена тако да публику проведе кроз двосатну музичку шетњу од рок класика (домаћих и страних), преко правих класика уприличених за овакву симфо-рок изведбу.

Под диригентском палицом Марка Нешића, поред Крагујевачког симфонијског оркестра и рок бенда, публици ће се представити и многобројни еминентни солисти као што су :

Звонко Пантовић Чипи (Освајачи), Јован Пантић (Смак), Ана Поповић (Смак), Никола Мијић (Алогија), проф. Војислав Спасић – тенор, Даница Спасојевић – сопран, Душица Ђурђевић (Даркшајнс), Александра Рикановић (Фрактал), Момчило Кнежевић (Трајб), Александар Милчев (Весела машина),Дарко Спасић (Епилог), Ђанго Стикани и Пит снејк (Ђанго и спејс каубојс).

Двочасовна радионица за децу и младе МораваЕКО – кидсАРТ, одржаће се у склопу дела програма УМЕТНОСТ НА МОРАВИ 12.августа од 10 до 12 часова у Дисовом анфитеатру.

Мали Чачани ће сликати на платну у екстеријеру инспирисани здравом храном, воћем и цвећем као и самом крилатицом Прве националне престонице културе- ЧАЧАНСКА РОДНА. У та два сата едукатор из КРЕАТИВНЕ ЈАЗБИНЕ Ивана Кнежевић-Сивак и њени асистенти ће са децом извести радионицу сликања акрилним бојама на платну, уз помоћ шаблона и канонског сликања четкицама. На радионици би требало да настану 3Д слике цвећа, воћа и шљива. (За радионицу се мора благовремено пријавити организатору)

У Чачку ће у августу бити одржане и три позоришне представе.

15. августа у 21.00 у Дворишту Народног музеја Чачак биће изведена представа „Шах-Мат“ која говори о животу једног од најистакнутијих и највољенијих српских војвода Степи Степановићу, који је последњу деценију живота провео у Чачку.

Превасходно драма са протагонистима војводом Степом и краљем Александром И Карађорђевићем, обилује играним видео-записима који кроз ретроспективу догађаја дају гледаоцу увид у значајна дешавања током војводиног живота.

У представи играју: Миљан Губеринић (војвода Степа Степановић), Владимир Јоцовић (Краљ Александар И Карађорђевић), Миња Ђелкапић, Радош Теофиловић, Ђурађ Танкосић и Србски православни појци.

Креативни тим представе чине: аутор текста Миљан Губеринић, редитељ Владимир Јоцовић, костимограф Магдалена Влајић, сценограф Сретен Јоцовић, израда филма: Бус плус продукција Чачак, монтажер филма: Милена Гавриловић, техничка подршка: Еуро тон Крагујевац, организатор: Александра Илић.

25. августа у 20.00 у Дисовом амфитеатру на Морави биће изведена позоришна представа „Острво“ по тексту Меше Селимовића, а 31. августа у 20.00 у Амфитеатру Овчар Бања заказано је отварање легата Бранка В. Радичевића када ће бити изведена позоришна представа „Крајпуташи – Плава линија живота“, у оквиру сегмента “Уметност на Морави” .

Интеракција 2023 – Фестивал кратког документарног филма биће одржан од 16. до 22. августа у Културном центру Чачак.

Интеракција пружа посебно филмско искуство, подржава независне и младе филмске ствараоце и подстиче интеркултурални дијалог. Интеракција је фестивал који од прошле године заједничким снагама реализују Независни филмски центар Филмарт из Пожеге и Кино Култ из Чачка.

Фестивал је посвећен кратким креативним оригиналним и иновативним документарним филмовима који доприносе померању граница ове гране филмске уметности.

Осим такмичарског програма, ове године ће у оквиру фестивала бити реализовани и програми “У фокусу” и “Интерсцреен”, али и тренинг програми као што су “Студентски филмски камп”, “Радионица документарног филма”, “Интер-видео-акција”.

Ту је и пратећи програм Meet2Talk намењен упознавању и умрежавању Интеракције, као и покретању дискусија о важним темама за кратки креативни документарни филм.

Такође, у оквиру програма „Заједница“ у Чачку ће бити реализована регионална седмодневна радионица документарног филма за младе из пет земаља Западног Балкана (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија, Хрватска и Србија) под називом „Interaction Teen Doc Workshop 2023 – Toward Better Region“.

Фото: Промо

Додај коментар: