Scroll Top

Чачак проглашен за Националну престоницу културе за 2023. годину

chachak-proglashen-za-natsionalnu-presto
Сличне теме

„Чачанска Родна“ слоган је града Чачка који је проглашен  Националном престоницом културе 2023. године.  Представљање најзначајнихих делова програма 2023. године, који укључују нову инфраструктуру и градске културне целине, одржано је 12. децембра 2022. у Културном центру Чачка уз присуство бројних представника медија и личности из културног живота Србије. Окупљенима су се обратили Маја Гојковић, потпредседница владе и министарка културе у Влади Србије и Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

„Титула прве националне престонице културе истовремено је признање, које подстиче и јединствена прилика за Чачак да ентузијазмом, визијом и озбиљним улагањима, направи суштински искорак и буде препознат као национални центар развоја културе“, нагласила је министарка културе. „Град под Јелицом, који су прославили Надежда Петровић, Владислав Петковић Дис, Бранко В. Радичевић, али и музичари Бора Ђорђевић и Радомир Михаиловић Точак, глумица Соња Савић и многи други, место је у коме се преплићу традиционално и модерно. Он је и град кошарке, који је одувек био свој и посебан, и пре свега отворен према свима. Уверена сам да ће и у 2023. години бити добар домаћин и да ћемо заједно славити културу и промовисати оно најбоље што Чачак има“, поручила је министарка културе.

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић,  пожелео је свима добродошлицу и нагласио: “Следећа година је 175 година од првог читалаштва у нашем граду, 75 година  од оснивања компаније “Слобода”, 60 година од “Дисовог пролећа”, 50 година од почетка изласка важног часописа “Градац”, 30 година од Отворене књиге Балкана, затим су ту “Круг”,  “Уметност и папир”, све оно што се баштинило вековима и деценијама рекао бих да се имплементира и унапређује у наредној 2023. години. Све оно што су наши претходници радили и урадили  на нама је да унапредимо, да направимо постојеће манифестације важнијим, битнијим, видљивијим, а нове младе таленте да подржимо и да им пружимо ветар у леђа и ослонац.”

Идејни концепт „Чачанске Родне“ заснива се на вредностима које чине људи Чачка који су кроз историју формирали културни профил града, многобројним личностима које су рођењем, животом и стварањем везане за Чачак. Чачак је познат као  град Надежде Петровић, Владислава Петковића Диса, Танаска Рајића, Соње Савић, војводе Степе, Пурише Ђорђевића, Драгана Кићановића, Жељка Обрадовића и многих других значајних личности из историје, културе и спорта.

„Чачанска Родна”  током 2023. године биће представљена  кроз четири подтеме које заједно стварају  једну целину, тј. сублимирају културни профил града: „На Слободи”, „На Морави“, На раскршћу“, „На калдрми”. Свака од њих на особен начин приказује најважније елементе текуће културне продукције, али и богатство националне и завичајне баштине.

Целина „На Слободи” односи се на унапређење инфраструктуре чиме ће Чачак добити једно потпуно ново лице. Обухваћене су Улица Жупана Страцимира, шеталиште које одише историјом и трајањем, реконструкција   Улице Цара Душана уз пратећа партерна уређења објединиће музејско галеријски комплекс постојећих и нових установе културе у јединствен простор који посетиоцу пружа прилику да посети 2 галеријске и 3 музејске поставке. У плану су, између осталог,  следећи програми:

·         Обезбеђивање простора за Сталну поставку Уметничке галерије “Надежда Петровић”

·         Трг Надежде Петровић

·         Отварање Музеја поезије као нове библиотечке целине у оквиру  Градске библиотеке у Чачку

·         Међународни фестивал АНИМАНИМА 2023 – који промовише уметност анимације и представља  референтна имена савремене анимације

·         Специјализована изложба за слепа и слабовида лица у сарадњи са Тифлолошким музејем из Загреба, једином установом овог типа у региону

·         Драмски комад о Војводи Степи Степановићу

·         Модна ревија колекције инспирисане знаменитим женама Србије, дизајнерке Слађане Пантовић – ПС Фасхион

Целина „На Морави“ обухвата бројне пројекте, међу којима су:

·         Музеј кошарке, смештен у згради најстаријег Соколског дома у Србији

·         Легат Бранка В.Радичевића: преко 3.000 књига, многобројних рукописа, фотографија, личних предмета, награда, уметничких слика и намештаја на трајном чувању дато је Чачанској библиотеци.

·         Волонтерски центар – који има улогу да пружи подршку организаторима културних програма током трајања престонице, али и касније.

·         Сабор фрулаша „Ој, Мораво“ који деценијама  афирмише и популаризује свирање на фрули, и лидер је у заштити  музичког и фолклорног наслеђа српског народа

·         Међународни фестивал фолклора „ЕтноФест“  који окупља културно-уметничка друштва из Србије али и света, Колумбије,Мексика,  Америке, Кине …

Чињеница је да је Чачак, град у центру Србије, некада велика раскрсница, у једном тренутку остао у запећку, али  захваљујући новом ауто-путу поново је  важна раскрсница . Тема “На Раскршћу” је везана и за развој инфраструктуре.  Ова целина, између осталог, обухватиће:

·         Ревитализацију Римских терми у центру града и  њихово интегрисање у градско шеталиште

·         Јубилеј: 50 година часописа „Градац“, часописа који је давно превазишао локалне и националне оквире, уписујући се међу међународно најпознате наслове периодике који настају у Србији.

·         “Воз културе”, који повезује Чачак као престоницу културе са Београдом као престоницом Републике Србије, и неколико градова, са Чачком повезаних железничком пругом: Чачак-Пожега-Ужице-Ваљево-Београд

·         Музички спектакл РОК ОПЕРА – када ће Престоница културе угостити Хор и Оркестар Опере Српског народног позоришта из Новог Сада и Новосадски Биг Бенд.

·         Соњин септембар – изложбено – резиденцијални програм посвећен глумици Соњи Савић

·         Концерт класичне музике на отвореном и јубилеј чачанске музичке школе

·         Културна ренасанса Овчар Бање са фокусом на духовне садржаје примерене ” Српској Светој Гори”

·         21. ДАНИ ФОТОГРАФИЈЕ У СРБИЈИ – ЧАЧАК 2023, у потпуности су посвећени вишеструко награђиваном аутору Војиславу Воју Пештерцу, са самосталном ретроспективном изложбом

 Целина “На калдрми” посвећена је  урбаном животу, али и сећању на културу и забаву у старом Чачку, издавајају се програми:

·         АР времеплов – презентовање историје града кроз употребу савремене технологије

·         Чачански расадник – програм који је посвећен познатим и мање познатим ствараоцима који потичу из Чачка, и прича о њиховим успесима.

·         Позоришна представа о Соњи Савић у режији Андраша Урбана, у сарадњи са Битеф театром из Београда

·         КАРУСЕЛ – фестивал амбијенталне и етно музике

·         Отварање етнолошке поставке „Градска Кућа“, у Хаџића, односно Виреровој кући. Овај вредан споменик српске грађанске културе,  представиће ентеријер грађанске куће са краја 19. века  и вредне предмете који су чинили живот грађанског Чачка овог периода.

·         Прича о гастрономији и семинар о храни као нематеријалном културном наслеђу

·         Фестивал ДУК и осликавање силоса на уласку у град  – Дани Урбане културе у Чачаку

·         “Наши Роми”, презентација ромског нематеријалног културног наслеђа – празник Бибија

·         Програм: Ракија (стављена на Унескову листу) као елемент нематеријалног културног наслеђа у оквиру манифестације “Смотра најбољих српских шљивовица” коју организује Институт за воћарство из Чачка

·         “Корзо” – замишљен као целодневни мултимедијални програм на више локација  који је састављен из неколико делова у оквиру кога ће бити представљен стари Чачак.

·         ПРИЧА – (Пиво, рок н’ рол и Чачак) Фестивал домаћих и страних рок бендова

У 2023. години Чачак обележава неколико великих јубилеја у вези са изузетно значајним личностима и јавним установама:

·         75 година од оснивања индустријског гиганта, Компаније „ Слобода “

·         75 година Међуопштинског историјског Архива

·         60 година Дисовог пролећа

·         50 година часописа „Градац “

·         30 година Међународног симпозијума „Уметност и папир“

·         150 година од рођења наше велике сликарке Надежде Петровић

Слоган престонице, „Чачанска Родна“,  инспирисан је именом посебне сорте  шљиве која је надалеко препознатљив чачански пољопривредни производ настао  у Институту за воћарство Чачка.  Кроз овај мото предочена је идеја целог пројекта – визија Града Чачка као вековног плодног (родног)  тла за развој културе, уметности, духовности, али и науке, привреде, туризма, спорта…

Носиоци пројекта “Чачанске Родне“ су установе културе Града Чачка: Дом културе односно Културни Центар Чачка, Уметничка галерија „ Надежда Петровић “, Народни музеј, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис “, Међуопштински историјски Архив, Градско позориште, као и бројна удружења…

Престоница културе Србије један је од најзначајнијих пројеката које је покренуло Министарство културе и информисања уз подршку Владе Републике Србије.

Фото: Студио Бус

Додај коментар: