Scroll Top

Чигоја штампа: Између два сајма

chigoja-shtampa-izme-u-dva-sajma
Сличне теме

За две године неодржавања Сајма књига у Чигоја штампи објављено је 300 нових наслова прозе, поезије, књижевне критике, научних монографија, универзитетских уџбеника и књижевних превода. Едиција Арахна коју уређује Леон Којен је једина едиција поезије у Србији и региону. Посебан дизајн и опрема су једна од одлика ове едиције. Обележени су јубилеји Шарла Бодлера, Т.С. Елиота и Душана Радовића.

Велика продукција подразумева и проширивање библиотека и едиција.

Направљен је први фестивал португалске књижевности PortugaLivro Belgrado где су гостовали Афонсо Круз и Жоао Моргадо презентујући своје нове преводе, Цвеће и Књигу о империји, која је обележила тематски 450 година од првог издања Камоишових Лузијада. Библиотеку Portuguesa чине многи сјајни преводи Афонса Круза Куда иду кошобрани, Почетак Карењине, Исус Христ је пио пиво, трилогија Безимена места Жоаоа Торда биће представљена на премијерно на овогодишњем сајму (Оплакивање Елијаса Гроа, Рај по Ларсу Д. и Занос Сесилије Флус), сјајни роман који слама генерацијску баријеру Филипе Фонсеке Силве Тридесете: ништа није као што смо сањали, и Ноћ није вечна Ане Кристине Силве која бележи значајне тренутке за једну породицу у време режима Николаја Чаушеског у Румунији.

Бразилски млади писац Алешандре Рибејро биће представљен српском читалаштву са илустрованим романом у дневничкој форми Резервисано, који истиче проблем расизма и културолошке нетолеранције, ово је кључана тема коју нове генерације да ставе иза сепе и прихвате међусобне различитости.

У Едицији Hispanica последња књига Хуана Марсеа Та тако отмена курва. Марсе је изазован познати шпански писац као и Карлес Касажуана, каталонски писац и дипломата, први пут излази пред нашу публику са својим насловом Последњи човек који је говорио каталонски.

У едицији Детективске приче налази се превод са аргентинског Густава Малаховича Врт од бронзе, интернационални бестселер, екранизован у виду серијала на Нетфликсу.

Монографија Магелан – Елкано – прво опловљавање Земље – Арманда Мелона и Руиса де Гордехуеле, је јединствена реконструкција Магелановопг бриљантног и уједно трагичног подухвата.

Формирање библиотеке Nordica обележено је објављивањем превода илустрованих и историјски и едукативно значајних публикација Марте Брен Женска борба: 150 година за борбе за слободу једнакост и сестринство и Патријархат пада: историја сексизма и женски покрет отпора.

Негујући Женско писмо објављено је више наслова домаћих ауторки из поезије и прозе попут Наталије Парезановић, Мирјане Никић, Тање Крагујевић, Кристине Симоновић, Снежане Дабовић, Мила Колар и многих других. 

Библиотеку Оријент обележило је мноштво нових превода међу којима су Одбегли град јерменског аутора Жан-шаа Хованеса Текгјозјана, турских списатељица Серај Шехинер и почасне гошће овогодишњег Сајма књига у Београду Ајфер Тунч. Пред нашу публику Тунчова представља два нова превода Случај Азиз-бега и Крајње непоуздану кратку историју једне луднице која је ушла у најужи избор Европске награде за књижевност за најбољи превод са турског језика на енглески.

Ширећи културну разноликост, на Сајму ће се први пут појавити Турска кухиња са вековним рецептима као део значајног пројекта Министарства културе Републике Турске, као резултат јачања међукултуралним односима.

Очување наше културне баштине у књигама Чигоја штампе је најочитије у едицији Ортограф са објављивањем монографије Татјане Суботин-Голубовић Култови светих и писана реч у средњовековној Србији. Ова сјајна монографија је плод дугогодишњег рада и истраживања. Подједнако значајна је и монографија Ирене Шпадијер Почеци српске химнографије: Савина служба Светом Симеону као и монографија Зорице Витић Свети Петар Атонски у византијској и јужнословенској традицији.

Историја и историјске теме заступљене су бројним књигама. Монографија Душана Спасојевића Грчка – рат за независност, рат за стварање државе и препород нације као и свеобухватна књига Мари Жанин Чалић Југоисточна Европа – глобална историја региона – једна од најзначајнијих и најсвеобухватнијих историјских истраживачких студија о Балкану. Објављен је и репринт студије Ивана Иванића Косово, студија Хашки трибунал и изневерене наде Милана Петровића, Милоша Петровића и Нађе Петровић.

Питање Албанаца и историјске позадине односа Срба и Албанаца немогуће је без критичког сагледавања ближе и даље историје. Једна од њих је и сарадња дела албанске мањине на Косову од 1941. до 1945. године са окупационим трупама. Поред фашистичких формација сачињених од припадника националних мањина у Југославији као што су били Ханджар дивизија у Босни је једну и Принц Еуген у Војводини на Косову је формирана Скендербег дивизија са немачким командним кадром. Монографија руског историчара Димитрија Фролова Под барјактаром Скендербега: албански добровољци на служби у СС трупама (1943-1944) управо се бави том дивизијом и злочинима које је та дивизија начинила на Косову, у Црној Гори и у Босни. 

Књига Марије Георгијевне Жукове, кћерке чувеног генерала Жукова Маршал Жуков – мој отац, и данас је актуелна по посебности личног мемоарског исказа.

Бланк. Ова аутобиографска приповест и књижевни првенац глумца Феђе Штукана већ неколико месеци је једна од најтраженијих књига. Штукан, маниром блиским генерацији којој припада, пише своју приповест властите младости описујући свој сусрет са бројним суровостима рата у Сарајеву, свој сусрет са дрогом, лудилом и бекством у нови свет из кога се враћа као други човек. Штукан није глумац када пише, већ писац који пише оно што мисли и осећа. Те страхоте властите младости равне су катаклизми многих људи са ових простора. Препознавање и страх су два правца у које нас води ова сјајна аутобиографска проза.

Патрик Бесон, несумњиво звезда овогодишњег Сајма књига, је после дуго времена „повратник” на нашој књижевној сцени са бестселером о Новаку Ђоковићу са књигом Ђоковић: Одбијам – Рат звезде. Искрена, надахнута књига есеја о Новаку је вансеријским подухват Бесона – јединствено сведочанство о човеку који на сјајан начин брани слободу, дакле, Ђоковић је код Бесона више од последњег Мохиканца, Бесон ће имати и наступе на Сајму књига али и у Дому омладине Београда у понедељак 24. октобра, у сали Американа. 

Мирјана Белић Корочкин Давидовић и Радивоје Давидовић имају велики допринос у вредновању доприноса Јевреја у Србији српској култури са низом монографија о знаменитим људи Мојсијеве вере који су били једна од матрица културног живота у Србији до Другог светског рата. Последња монографија у едицији Посебна издања у низу је Енрико Јосиф – виђења и сновиђења, монографска прича о животу изузетног композитора и зналца музике Енрика Јосифа.

Пажњу плени и њихова монографија о Фалашима и њиховом одласку у обећану земљу.

Екстраваганца, Сабраност: листићи, записи, есеји, Фрактали само неки од објавњених наслова Тање Крагујевић, изузетне песникиње и есејисткиње, даме која осећа поезију и мисли као поета.

Језик и књижевна критика јесу важна издавачка матрица Чигоја штампе. Ту су монографија Рајне Драгићевић Граматика у огледалу семантике, као и монографије Предрага Петровића Хоризонти модернистичког романа, Енциклопедизам и теорија романа, као и Естетичке студије Мирослава Шутића.

Нови пут свиле едиција је коју је употпунила монографија Кинески сан и кинески пут, која се на аналитички начин бави актуелним питањима кинеског геополитичког приступа. Монографија Урбана историја Кине групе кинеских аутора је немерљив допринос историјском памћењу цивилизације. На историјским чињеницама реконструише се настанак и развој кинеских градова у различитим временским периодима у последњих три хиљаде година. Огледи из друштвене и културне историје Кине Радослава Пушића сабрани су у јединственој монографији Кина – змај извајан у срцу писма.

Међу књигама за најмлађе у оквиру библиотеке Дечји свет налази се први превод серијала Дрхтавци, најстрашније стваери, турске дечје списатељице Ајтул Акал, овај серијал је ушао у најужи избор за Андерсенову награду. Подједнако битан је и превод славног словеначког дечјег писца Славка Прегла са илустрованом књигом Принцеза/Чудовиште.

Дечје царство Гордане Петковић Лаковић, збирка је илустрованих прича искусне списатељице и дечје песникиње намењене најмлађима.

Едукативан, подстицајни и педагошки значајан уџбеник Бранислава Француског 

Магични свет дечјег шаха, резултат је дугогодишњег рада аутора са децом у Америци.

Едицију Лични развој обогатили су наслови Хелен Фишер Анатомија љубави и Зашто волимо, оне су резултат историјски значајне антрополошке студије којом је ауторка успела да научно поткрепи чињеницу да љубав није емоција него нагон.

Поред Фишерове ову едицију чине и Вим Хоф метода, активирајте ваш људски потенцијал светски познатог „Ајсмена”, Вима Хофа, Еротика и мајчинство: путовање у женски универзум Маролине Чериоти Миљарезе, као и домаћих аутора Данијеле Цукров, Владице Ђорђевић, Светлане Гоге Костић.

Домаћи аутори су увек присутни у нашој издавачкој продукцији, само неки од њих су: Слободан Гавриловић (Париски шешир), Драган Драгојловић (Роман у бунилу), Иван Љубичић (Немирна писма), Стеван Стевчић (Скретничар), Владан Стевановић Ђидовац (Подземни свирач), Кодјо Вангорски (Ријалити и Водич кроз смак света), Синиша Ружичић (Путник без пртљага, Спортски коктел, Фудбал на низбрдици) и многи други.

Фото: Промо

Додај коментар: