Scroll Top

“Чудо невиђено” на Балкану

chudo-nevi-eno-na-balkanu
Сличне теме

СПОМЕН-ПЛОЧА У ЧАСТ ПРВЕ ФИЛМСКЕ ПРЕДСТАВЕ

Заједно са почетком првог Феста обележена су и два зна­чајна датума светске и домаће кинематографије, 75. година од првог филма браће Лимијер и прва филмска представа у нашој земљи.

На Теразијама, код кафане “Душанов град”, откривена је спомен­плоча да би се обележило место где је први пут одр­жана пројекција на Балкану, само пет месеци након што је приказан филм у Паризу.

Свечаности су присуствовали организатори Фестивала фе­стивала, потпредседник Градске скупштине Милан Вукос и француски министар кинематографије Андре Асту. Речи исписане на плочи, на српско­хрват­ском и француском језику, гласиле су: “На овом месту се налазила ка­фана ’Златни крст’, у којој је 7. јуна 1896. одржана прва јавна филмска представа на Балкану.”

Иначе, овој јединственој филм­ ској пројекцији, приређеној у им­провизованој сали кафане, присуствовали су и краљ Александар Обреновић и његова мајка краљи­ца Наталија. У тадашњој штампи програм је најављиван као “чудо невиђено”, а Београђани су имали прилике да виде међу првима на свету филмове, и то “Улазак воза у станицу”, “Купање у мору”, “Ри­ бља пијаца у Марсељу” и “Рушење зида”.

Додај коментар: