Scroll Top

Чувамо културу српског народа

cuvamo-kulturu-srpskog-naroda
Сличне теме

У посети Српском културном друштву Марибор

Примарна идеја је да свима који су далеко од свог родног места понудимо прилику да уживају у богатој култури и традицији. Само тако ћемо обезбедити да наша генерација пренесе део богатог културног мозаика следећој

Српско културно друштво Марибор основано је 1999, са жељом да очува и негује језик, традицију и културу српског народа, али у духу
интеркултуралног дијалога.

Далибор Ристић, председник СКД Марибор, истиче да је у то време требало имати храбрости да се оснује српско друштво на просторима Словеније, као и да су поносни на то што њихову мисију у контексту развоја културних вредности могу пренети на различите генерације различитих националности.

Њихова најзначајнија активност, којој придају и највећу пажњу, јесте фолклорна секција друштва.

– Фолклорне секције кроз игру и песму чувају део богате српске културе, док, истовремено, припадници свих генерација упознају друге културе из различитих делова света. Веома смо поносни и на нашу певачку и музичку секцију, чији су чланови, поред бројних пројеката, већ снимили сопствени самостални албум постојећих традиционалних песама из разних српских крајева. Неизоставан део фолклорне и певачко-музичке секције је Народни оркестар, који је својим богатим избором инструмената стални пратилац поменутих секција. Овде треба поменути да су чланови оркестра у већини словеначког порекла, па нам је тиме још драже што нашу културу негује неко ко нема, у суштини, везе са Србијом и српском културом – објашњава Ристић.

Сваке године фолклорна секција приређује бројне догађаје, почев од дечјег фестивала до разних наступа код колега у Словенији и региону.

– Посебно бих истакао годишњи концерт, где се широј публици представе све фолклорне секције друштва. И ове године спремамо прави
плесно-музички спектакл. Концерт који ће се одржати 28. маја у Лутковнем гледалишчу Марибор је на отвореном и амбијент је заиста фантастичан – поручује наш саговорник.

Свесни и друштвеног значаја информација кроз писану реч, СКД Марибор годишње објављује и Контакт магазин, који покрива актуелна дешавања у земљи и свету, релевантна, пре свега, за српски народ који живи ван матице.

Поред свих наведених активности, не заборављају ни на физичку спрему, те је активна и спортска секција, која организује дружење уз фудбал, тенис и бициклизам.

– Пре месец дана смо, с новим извршним одбором, младом екипом, кренули да наставимо причу коју су већ започели наши претходници. Идеја да свима који су далеко од свог родног места понудимо прилику да уживају у богатој култури и традицији једна је од наших примарних смерница. Само тако ћемо обезбедити да наша генерација савршено одради свој део посла: да део богатог културног мозаика пренесе на следећу, млађу, генерацију. Ова улога, према којој се тако одговорно односимо, јесте наша инспирација – поручио је Ристић.

Протеклог месеца чланови СКД Марибор угостили су и део екипе редакције Борба заједно са председником Савеза Срба Словеније Владимиром
Кокановићем. Том приликом упознали су их с радом и активностима самог друштва и договорили се о будућој заједничкој сарадњи у циљу неговања и промоције наше културе.

Далибор Ристић и Андрија Јоргић

Поносни на допунску школу српског језика

Од 2021. широм Словеније ради допунска школа српској језика. Поред учења слова, писања и читања, баве се и историјом, традицијом, уметношћу.

– Ово је пројекат на који наша, српска, заједница у Словенији треба да буде заиста поносна. У том погледу морам да истакнем Савез Срба Словеније са господином Владимиром Кокановићем на челу. Ове године допунску школу реализује 12 наставница (Светлана Тодоровић, Маја Анђелковић Шегуљев, Драгана Шошкић, Невена Ступар, Драга Давид, Тамара Сврзић, Јадранка Бети, Маша Вукадиновић, Жељка Бојанић, Славица Радовановић, Весна Мајсторовић и Јелена Стефановић) у 25 места, са 78 група, од којих је једна онлајн (и у њој су деца из још шест словеначких градова). Настава се углавном одвија у словеначким основним школама, али и у другим погодним просторима, као што су Парохијски дом и Библиотека “Михајло Пупин” у Љубљани и православне цркве у Марибору и Копру – истиче Ристић.


Фото: СКД Марибор

Додај коментар: