Scroll Top

ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

danas-se-obelezhava-dan-primirja-u-prvo
Сличне теме

Један од најразорнијих ратова у историји човечанства окончан је капитуалцијом Немачке 11. новембра 1918. Потписивање примирја одиграло се у Француској, у вагону маршала Фердинадна Фоша, важило је 36 дана, обновљено је четири пута, а на снази је било до потписивања мировног споразума у Версају 28. јуна 1919.

Документ о примирју саставио је маршал и врховни командант савезничких војски, Фердинадн Фош, а на снагу је ступио симболично у 11 часова.

Србија и српски народ у рату поднели су, чини се много више него што су могли да поднесу, процењује се да смо остали без трећине становништва, а о храбрости српских војника који не желећи да се предају прелазе непроходан и неприступачан пут преко брдовите и завејане Албаније. Зато не чуди податак који многи аутори наводе да ово за Србију није само дан Примирја већ и дан Победе. Позиције на којима је српска војска била тог 11. новембра су постале границе које су одређивале тадашњу краљевину СХС.

У земљама широм света, потписницама примирија али и у Србији званично од 2012, као државни празник сваког 11. новембра обележава се дан Примирја у Првом светском рату. У то име припадници Гарде Војске Србије су на Калемегдану извршили почасну артиљериску паљбу. Са Савске терасе Београдске тврђаве испаљено је десет плотуна из шест топова, уз неизоставно интонирање химне Србије и подизање заставе.

Наталијина рамонда

Симбол овога дана јесте цвет биљке Наталијина рамонда, опасан траком која нас асоцира на ленту албанске споменице. Према навођењу Завода за заштиту природе, цвет је откивен 1882. а назив добија у част краљице Наталије Обреновић. Није чудно што је баш овај цвет постао симбол нашег народа у Првом светском рату. Симболика је вишетрука, наиме Наталијина рамонда је способна да преживи врло неповољне услове станишта, од недостатка влаге, високих или ниских темепратура, и да упркос томе опстане. У народу се још назива ,,биљком фениксом“.

Додај коментар: