Scroll Top

Десети међународни плесни фестивал у Сомбору

deseti-me-unarodni-plesni-festival-u-2
Сличне теме

Протеклог викенда у Сомбору је одржан Десети међународни плесни фестивал  “Оријенталија 2022.” Фестивал је ове године прославио 10 година постојања и континуирано се одржава сваке године у организацији УГ “АРТиФАКТ” из Сомбора. Директорка фестивала, Бранкица Ћурчић овом приликом истакла је да су јако поносни на своју истрајност и на све оно што је” Оријенталија” од свог настанка до сада постигла.

-Постигла је много, потпуно је изменила облик од једног годишњег концерта једне мале плесне групе која плеше оријентални плес до фестивала међународног карактера који је препознатљив у региону, у нашем граду и један је од омиљених у плесном свету на нашим просторима. Трудимо се да сваке године унесемо неке новине у фестивал, оно што је добро да задржимо и да фестивал надограђујемо. А оно што нам је увек ветар у леђа и додатна мотивација за даљи рад и трајање су управо речи учесника од којих смо чули да смо од многих познатијих фестивала далеко бољи јер имамо душу и дух свој посебан, изјавила је Бранкица Ђурчић.

Ове године фестивал је имао  два плесна програма, два концерта, на две различите локације. Прво вече, одржано је свечано отварање фестивала уз Фолклорно вече на којем су део истог програма биле изведбе арапског фолклора и фолклора наших простора. То вече одржано је у Мађарској грађанској Касини у петак 7. октобра.

Специјални гост фестивала ове године била је Плесна група Амбасаде републике Индонезије “Бидадари” те је гала концерту присуствовала и гђа Арy Адиати, друга секретарка Амбасаде Републике Индонезије у Београду, шефа одељења за медије, културу и друштвена питања.

Пројекат “Десети међународни плесни фестивал у Сомбору Оријенталија 2022.” већ пет година уназад има подршку Града Сомбора, те су свечаном отварању фестивала присуствовале Станислава Јоцић – испред Кабинета Градоначелника, Антонија Нађ Косановић – градска већница за област спорта, деце и омладине и здравства и Анита Стојаков – градска већница за  област културе и образовања.

Фото: пројектни тим Оријентала 

Додај коментар: