Scroll Top

ДОБРА КЊИГА ЈЕ ОТПОР КОМФОРНОЈ ОСРЕДЊОСТИ

dobra-kniga-je-otpor-komfornoj-osredn
Сличне теме

Писац који је добар, по правилу је и отпор општој, комфорној осредњости, – рекао је, поред осталог, књижевник Милош Јанковић, новоизабрани председник УО УКС, приликом обраћања на првом Радном ручку уприличеном за представнике медија.

За Удружење књижевника Србије 2023. година ће бити значајна не само по јубиларним 60. Београдским међународним сусретима писаца, на којима се очекује долазак неколико светски познатих књижевника, добитника најпрестижнијих награда, већ и по додатној афирмацији досадашњих пројеката, али и промоцији нових активности које би требало додатно да унапреде и поспеше рад кровног удружења српских писаца –  истакли су чланови новоизабраног Управног одбора Удружења књижевника Србије (УКС) на предновогодишњем дружењу са представницима медија, уприличеном у среду, 28. децембра.

Уверили смо се много пута до сада да књижевност спаја континенте и у страшним временима, те да за писану реч нема непремостиве баријере, нема граница. Нема разлога да тако не буде и нове, па и сваке наредне године. Књига је најбољи пријатељ и полигон за машту, али и опомена на смутна времена и последња одбрана здравог разума. Све интригантније и примамљивије постају креације вештачке интелигенције, али тешко да ће се заменити реч иза које стоји писац који је, ако је добар, по правилу и отпор општој, комфорној осредњости“, каже Милош Јанковић, новоизабрани председник УО УКС.

Јанковић је навео да ће током 2023. године бити одржане и друге, већ традиционалне књижевне манифестације УКС, као што су Дани Ћирила и Методија, Млади долазе и Међународни Мрчајевачки песнички сусрети, а да ће бити организован и низ нових активности, формиране нове секције и покренути нови пројекти. Он је, такође, истакао важност „подмлађивања“ Удружења, али и значај много интензивније сарадње са медијима, како би Удружење своју репрезентативност и уметничку компетентност показало и својом медијском видљивошћу.

На недавно одржаној Изборној скупштини Удружења књижевника Србије, чланови УКС су гласали за нови сазив Управног одбора, Надзорног одбора и Већа части ове  најстарије уметничке, еснафска институције у Србији. На констутивној седници, одржаној непосредно иза Изборне скупштине, за председника УО УКС једногласно је изабран Милош Јанковић који је потом именовао књижевницу Гордану Влајић за свог заменика, а за потпредседнике књижевнике Видака Масловарића и Горана Лабудовића.

Додај коментар: