Scroll Top

Додељене награде младим архитектама – Завршен 6. међународни конгрес „Одржива архитектура – Енергетска ефикасност“ у Југословенској кинотеци

dodeljene-nagrade-mladim-arhitektama-zavrsen-6-medjunarodni-kongres-odrziva-arhitektura-energetska-efikasnost-u-jugoslovenskoj-kinoteci
Сличне теме

Шести међународни конгрес Одржива архитектура – Енергетска ефикасност који је трајао од 6. до 8. октобра, завршен је јуче у згради Југословенске кинотеке у Београду

Овај конгрес обухватио је значајне теме са фокусом на одрживи, еколошки и енергетски ефикасан приступ у архитектури уз употребу обновљивих извора енергије, одговарајућих материјала, савремених технологија и система грађења.

Владимир Ловрић, председник организационог одбора Конгреса, уводне вечери манифестације се присутнима обратио речима: “Одрживост је суштинска прича будућности света. То ће бити круцијална филозофија, мисао која нас води у будућност, која је заиста закон и залог за наше даље понашање.

Одлука да променимо стварност и свет око себе увек нас доведе до одређеног исходишта, размишљања, као што мене води до мисли Махатме Гандија, да само мењајући себе можемо променити свет. Вођени таквим путоказима на еколошком путу промена, од егоцентричности до екоцентричности, сусрео сам широм света архитекте које су такође од почетка својих професионалних каријера опредељени за одрживу еколошку, енергетски ефикасну и соларну опцију у архитектури. Мислим да је таква и већина вас овде”.

На отварању су додељене награде младим архитектима и студентима на 3. међународном архитектонском конкурсу МИКРО ЕКО КУЋА 2023.

Аутор првонаграђеног рада је Петар Ракочевић, другонаграђени је ауторски тим који чине Александар Марић, Немања Петковић, Исидора Комљеновић, Анастасија Шаренац, трећу награду су поделили ауторски тимови – Сара Нишавић и Драгана Микавица; Бојана Ристивојчевић и Никола Рибарић.

Специјалне новчане награде добили су Миљана Готовац, ауторски тимови; Ана Кривокапић и Мартина Вукотић; Емилија Јовић, Лара Дедић, и Исидора Брковић; и Сара Коцић.

Специјална студентска признања добили су Ноах Хрватин, ауторски тимови: Богдан Меденица и Јана Милатовић; Игор Иљић, Андрија Илић и Данило Ћорковић; и Ајша Нуковић.

Њихове радове публика је могла да погледа на изложби која се одржава у оквиру Конгреса.

Током два дана Конгреса своја предавања је одржало 12 еминентних архитеката, главних предавача из 10 земаља света –  Amrita Mahindroo (Енглеска), Marshall Blecher (Данска), Ева Ваништа Лазаревић (Србија), Нено Кезић (Хрватска), Natasha Deliyianni & Yiorgos Spiridonos (Грчка), Dominik Philipp (Аустрија), Саша Чворо (Република Српска), Mabel Miranda (Перу), Henrique Marques & Rui Dinis (Португалија) i Stefano Pujatti (Италија).

Amrita Mahindroo из Енглеске је истакла: “Верујем да је ово веома важан догађај. Брзина промена у урбаним окружењима све више нас изазива, а са све бржим погоршањем климатске ситуације, одржавање снажног социјалног система државе и њене бриге о растућем становништву на сигуран и одржив начин су од највећег значаја.

Окупити међународну групу архитеката и урбаниста да разговарају о овим изазовима прилика је да учимо једни од других, да проширимо своју визију онога што функционише и шта не функционише, како да се суочимо с изазовима на начине које још нисмо размотрили.”

Уз предавања ових гостију Конгреса, током три дана манифестације на програму су биле и изложбе, као и радионица уметничке архитектонске фотографије.

Организатори шестог издања манифестације су били: Удружење ЕКОКУЛТ+ и Магазин за еко архитектуру и културу ЕКО КУЦ́А, у сарадњи са Архитектонским факултетима Универзитета у Београду, Загребу, Подгорици и Бања Луци. Реализацију Конгреса суфинансира Министарство културе Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.

Фото: Љубиша Тешић

Додај коментар: