Scroll Top

ДРУГИ ПО РЕДУ ФЕСТИВАЛ УМЕТНОСТ И ЉУДСКА ПРАВА – УМЕТНОСТ У АКЦИЈИ

drugi-po-redu-festival-umetnost-i-luds
Сличне теме

ДАХ Театар реализује други по реду фестивал „Уметност и људска права“ у Србији. Фестивал почиње 24. и траје до 27. фебруара, а замишљен је као платформа за покретање и представљање идеја и концепата које у први план стављају и повезују уметност и људска права, залажу се за поштовање људских права, права свих живих бића као и развој те идеје у Србији.

Овогодишње издање има поднаслов „Уметност у акцији“ са циљем да подстакне и оснажи грађане/ке да преузму активну улогу у променама у својим заједницама, да се уметници и бранитељи људских права повежу између себе али и са широм заједницом. Фестивал укључује појединце и организације који раде на међународној сцени и у нашој земљи, комуницира са грађанима/кама, оживљава заједнице и повезује различитости.

На програму су: радионице, инсталације, представе, концерти, разговори, конференција „Уметност и култура у афирмисању људских права”, филмска премијера и промоције књиге.

У складу са овогодишњом темом „Уметност у акцији”, друго издање фестивала „Уметност и људска права” започињемо активно, радионицом „Прекидање тишине” наше колегинице и гошће из Шпаније Амаранте Осорио, 24, 25. и 26. фебруара од 10 до 14часова у УК Пароброду.

 „Прекидање тишине” је драмска радионица-лабораторија у којој ће учесници и учеснице имати прилику да кроз покрет, писање, и разговор изразе оно о чему се иначе ћути, да преиспитају родне улоге, и упознају се са неким феминистичким перспективама.

Ауторски документарни филм групе Шкарт „Дуга реса” гледамо заједно у оквиру Фестивала у четвртак, 24. фебруара од 17 часова у просторијама УК Пароброд.

Само годину дана старија од ДАХ театра, група Шкарт је колектив који кроз уметност и активизам преиспитује граничне форме поезије, филма, архитектуре, графичког дизајна, перформанса, музике, и алтернативне едукације. Њихов документарни филм „Дуга реса” добио је награду публике за најбољи филм на прошлогодишњој Слободној зони. Филм прати домаћицу Милицу Савић Мицу, и њен изум који промени како њен, тако и животе многих око ње…

Званично фестивал отварамо инсталацијом ДАХ Театра „Ти мораш бити Зенитиста” у галерији Н.ЕОН 24.фебруара у 19 часова.

Инсталација ТИ МОРАШ БИТИ ЗЕНИТИСТА промишља наслеђе овог аутентичног покрета. Указује на важност континуитета у уметничкој традицији једне земље и истражује какви су данас, тачно сто година од покретања часописа „Зенит”, почеци зенитистичких идеја како у савременој уметности тако и у савременом друштву.

ДАН 2

Други дан фестивала настављамо у духу активног учешћа и преиспитивања сопствене улоге у друштву. У просторијама УК Пароброда у петак, 25.02. окупљамо се од 14 часова на дрег кинг радионици „Учење по Зеду”. Радионица у трајању од пет сати коју држи Зед Зелдић Зед (дрег кинг карактер Зое Гудовић) тиче се деконструкције идентитета кроз технике преоблачења и заузимања простора. Подразумева краћи едукативни део о стваралаштву и уметничким интервенцијама дрег кинг перформерки и дужи практични део, партиципацију полазница радионице које проналазе свој дрег карактер и на лицу места га опробавају.

Ирски уметнички колектив Smashing Times нам долази из Даблина са инсертом из представе „Не карју лета”, то је монолог испричан из перспективе јеврејско-ирске грађанке, која је убијена у холокаусту. Након инсерта имаћемо разговор о представи И уопште о значају промовисања људских права кроз уметност.

ИНСТАЛАЦИЈА Кардиофон – Моран Дувшани (Израел) УК Пароброд од 17 до 20 часова.

 Приватно слушање мелодије вашег срца. Ово партиципативно дело комбинује медицински уређај и музичку кутију и прима једног по једног посетиоца. Позвани сте на пут који има три етапе и почиње ЕКГ тестом, а завршава слушањем јединствене мелодије коју је генерисало ваше властито срце.

 На фестивалу је и презентација Асоцијације „Спектра“ која се бави заштитом права трансродних, родно варијантних и интерполних особа.

Артполис нам долази са Косова са представом „Артемидине ловкиње“ која слави вечни, стваралачки женски принцип.

ДАН 3

Уметност, кроз своје начине, представља можда најдиректнији говор који се залаже за права оних којима су одузета. Том моћи уметности ће се бавити и конференција током фестивала која ће представити филмове и радове уметница и уметника из целог света.

Уметност и култура у афирмисању људских права

Учествују: Машад Афшар (Иран, Велика Британија), Фредерик Лецонт (Белгија), Маја Митић (Србија), Вера Обрадовић Љубинковић (Србија), Нарцисо Талес (Бразил), Јован Улићевић (Црна Гора). Модерира: Дијана Митровић Лонгиновић

Након конференције на Коларцу биће премијерно приказан документарни филм о пројекту „Дрвеће плеше” као и филм о представи су настали током реализације пројекта и проба представе.

Пројекат „Дрвеће плеше“ истражује питање шта уметници могу да ураде као одговор на једну од највећих криза са којом се суочавамо – кризом опстанка здраве животне средине чији су директни симптоми климатске промене у великој мери изазване и неконтролисаном сечом дрвећа.

Дан завршавамо концертом групе Ангстерс који кроз своју музику преиспитују термин приватности и права на исту.

ДАН 4

Промоција књиге Јелене Шантић у Кокодилу“ Живот без компромиса за уметност и мир Јелена Шантић: есеји, записи, коментари”

Pet friendly политике града – људска права или права животиња

Не да(ви)мо Београд – Група за добробит животиња – Лола Јоксимовић

Покрет Не да(ви)мо Београд жели да омогући квалитетан суживот за кућне љубимце, власнике и оне који нису власници кућних љубимаца. У оквиру покрета делује и Група за добробит животиња која се бави унапређивањем политика и прописа у области добробити животиња, као и образовањем и васпитањем о добробити животиња које доприноси друштву које верује у одговорност, саосећајни однос према животињама и људима, и које брине о потребама других.

У Народном позоришту у Београду у 20 часова игра се представа Амаранте Осорио. “Оно што нисам изговорила” јесте вишедисциплинарно извођење које се бави насиљем и проблемима родне припадности с којим се жене суочавају од рођења и који су у вези са њиховим телом, образовањем, сексуалним злостављањем, несигурношћу и друштвеном обавезом да буде лепе, тихе, насмејане, продуктивне и савршене.

Фестивал се завршава концертом групе Pretty Loud, који је први ромски женски хип-хоп бенд. Кроз своје текстове шаљу јасне поруке о важности образовања, праву на сопствени избор, самосталности и поручују да рани бракови нису ромска традиција. Оне говоре о својим свакодневним изазовима и надама, дискриминацији, али причају и о љубави и равноправности.

Учесници фестивала долазе у Београд из Шпаније, Израела, Црне Горе, Косова, Ирске и Србије, а онлајн ће нам се придружити и представити свој рад уметници из Ирана, Белгије и Бразила.

Програм ц́е се одржавати уживо на неколико локација у Београду: УК Пароброд, галерија Н.ЕОН, Дорћол Платз, Месташце, Задужбина Илије М. Коларца, КРОКОДИЛ и Народно позориште у Београду уз придржавање свих здравствених мера и дозвољеног броја окупљања.

Сви програми су бесплатни, осим представе шпанске уметнице Амаранте Осорио у Народном позоришту у Београду и премијере филма „Дрвеће плеше” на Коларцу.

Фото: Промо

Додај коментар: