Scroll Top

ФЕСТИВАЛ СОЛА 29. и 30. мај 2021.

festival-sola-29-i-30-maj-2021
Сличне теме

Институт за уметничку игру из Београда уз подршку Секретаријата за културу Града Београда,Аустријског културног Форума и Body Architecture организације из Беча, Културног Центра Београда, Музеја савремене уметности, Народног позоришта у Београду и Факултета за инжењерски менаџмент, организоваће Међународни фестивал Сола – кореографија и перформанс.

Фестивал Сола је први фестивал овог типа у Србији који се реализује у продукцији и организацији Института за уметничку игру а који ће се одржати 29. и 30. маја 2021. године на неколико локација.

Зашто фестивал сола, посебно у ситуацији када већ постоји Београдски фестивал игре, Фестивал монодраме и пантомиме у Земуну и многи други фестивали? Овај фестивал ће понудити презентације уметничких форми које су својствене 21. веку, које се наслањају на историју плеса и визуелних уметности, али су израсле у нове форме, које одлично кореспондирају са савременом публиком и временом у коме живимо.

Процес креирања соло плесне представе или перформанса, који као што и име говори, подразумева да је на сце и само један извођач, садржи дубоко индивидуално истраживање с једне стране испособност огољавања и стављања у стање рањивости с друге стране, како извођача тако и публике. Овакав фестивал слави узбудљиву могућност соло извођења као форму личне и уметничке експресије и побуне. Појединачни глас, соло инструмент, тело, има капацитет да креира видљив и гласан гест, често са већим ефектом него групни рад.

Модерне сценске форме, као што је савремени соло плес, или форме које долазе из модерне визуелне уметности као што су перформанс и фотографија, су најприсутније на светској уметничкој сцени, те би овакав један фестивал ставио и нашу земљу и град у исту раван са дешавањима у свету.

Ситуација у којој једна високо образовна установа у области уметничког плеса и његових форми- Институт за уметничку игру у Београду јесте главни покретач и носилац овог фестивала, даје сјајне могућности нашим младим уметницима и студентима, да се повежу са светским примерима и да уче од најбољих. На тај начин се обезбеђује континуитет у едукацији и професионалном бављењу у овим областима а такође се и креира ситуација у којој наши млади људи неће морати да напуштају земљу да би радили своју уметност. С друге стране, нашој публици ће се дати могућност да виде оно што је најмодерније и најзанимљивије у овим областима.

Карте за Фестивал сола можете резервисати и купити путем мејла: festivalsola@gmail.com или позивом на број 011 4140421.

Додај коментар: