Scroll Top

Филм „ЈУ Група – Тренутак сна“ Дарка Лунгулова од 16. новембра у биоскопима широм Србије

film-ju-grupa-trenutak-sna-darka-lungulova-od-16-novembra-u-bioskopima-sirom-srbije
Сличне теме

„Велики, зрео филм са аутентичним херојима које волимо, за које страхујемо и у чијој заслуженој победи уживамо“ Гранд при, Мартовски фестивал 2023

– Филм „Ју Група – Тренутак сна“ Дарка Лунгулова од 16. новембра креће у редовну биоскопску дистрибуцију. Званичан почетак дистрибуције биће означен свечаном пројекцијом у Дворани Културног центра Београда (ДКЦ) у среду, 15. новембра са почетком у 20 часова, уз присуство екипе филма, чланова бенда, њихових гостију, савременика и поштовалаца, а биће праћен серијом разговора са публиком у ДКЦ. Поред тога у суботу, 18. новембра у новосадској Арени, биће организована специјална пројекција са “унплуггед” мини концертом JУ ГРУПЕ, за коју су карте од данас у продаји.

Ово остварење Дарка Лунгулова је на овогодишњем ФЕСТ-у испраћено овацијама за филм и ауторску екипу, а на 70. Мартовском фестивалу у Београду, награђено је признањем Гранд При, уз образложење жирија „Велики, зрео филм са аутентичним херојима које волимо, за које страхујемо и у чијој заслуженој победи уживамо“ као и са две струковне награде за најбољу монтажу и дизајн звука.

Током лета филм је врло успешно приказан на неколико музичких филмских фестивала, а у новембру учествује на IDFA фестивалу у Амстердаму – најважнијем светском фестивалу документарних филмова, у селекцији – Docs For Sales.

„У филму се преплићу снимци из јавних и приватних архива, међу којима су најемотивнији Супер-8 куц́ни филмови породице Јелиц́. Овакав спој који тематизује мање познате делове југословенске историје, је течан и емотиван. Као што је случај са бендом, “Тренутак сна” није ефемерна ствар, ве] нешто што остаје са нама“, између осталог каже критика портала CINEUROPA.

„Jу Група – Тренутак сна“ је прича о рокенрол групи која је наџивела земљу по којој је добила име, али је и прича о породици. Филм прати тројицу браће Јелић који се рађају и одрастају заједно са новом Југославијом, 1940-их година. Епско, али истовремено и дубоко интимно остварење, креативно користи архивски материјал и до сада необјављиване Супер 8 филмове да би испричао причу о трајању, љубави и борби.

У овај јединствен филм, сниман седам година, а монтиран дуже од две године, стало је 80 година живота, 60 и нешто година свирања рокенрола, 50 и нешто година JУ Групе и 45 година једне бивше земље. У филму учествују Жика Јелић, Драги Јелић, Раде Јелић, Петар Јелић, Раша Ђелмаш, Драгољуб Ђуричић, Саша Радојевић – Жуле, Пеца Поповић, Синиша Шкарица… Оригиналну музику за филм компоновао је Петар Јелић. Аутор постера је академски сликар Бобан Савић Гето, познат по илустрацијама, стриповима, концепт-арту, карактер-дизајну и сценографији.

Остварење „Jу Група – Тренутак сна“ је подржао Филмски центар Србије. Копродуцент филма је Мирко Миљуш, док је за дистрибуцију у Србији задужен FAME Solutions.

Трејлер филма: https://www.youtube.com/watch?v=DrYKIaSsUNw

Фото: Промо

Додај коментар: