Scroll Top

Гаџин Хан: Без помоћи државе, мале општине у Србији неће моћи да преживе

gadhin-han-bez-pomo-i-drzhave-male-opshti
Сличне теме
Dodela Svetosavske nagrade

Волео бих да у будућности допринесем развоју науке и човечанству, али и...

Повећање броја новорођених беба и хитно заустављање миграција становништва једини су начин да мале општине на југу Србије преживе „белу кугу“, упозорено је на дијалогу грађана општине Гаџин Хан, представника тамошње локалне самоуправе и представника Фондације „Дајана Пауновић“. На трибини на тему демографских изазова са којима се суочавају општине у нишавском округу, указано је на потребу да држава снажније стане иза малих општина са југа Србије како би се њихов опстанак учинио одрживим.

Представљајући велики број циљаних мера које предузимају локалне власти у Гаџином Хану како би ублажили изузетно негативне демографске показатеље у овој релативно малој општини представници општинских власти указали су да једино стварањем услова за бољи живот породица и младих брачних парова са децом могу се постићи позитивни резултати који овој општини значе опстанак.

„С обзиром да смо ми мала општина са скромним могућностима да из буџета финансирамо програме и мере у области популационе политике и изградње комуналне инфраструктуре, пре свега оне која побољшава и јача положај сеоских средина, потребна је помоћ наше државе. Та помоћ, посебно када је Гаџин Хан у питању, није изостајала ни до сада, али је неопходно да се она настави и појача и да буде континуираногсистемског карактера. Ми смо ове године имали 30 ђака првака на  територији целе општине, док је раније тај број био око 60. То јасно говори каква је демографска слика нашег краја и то мора да се промени како ово место не би постало сведочанство пропасти једне цивилизације која је опстала преко хиљаду година на овим просторима, која је преживела сва освајања, петовековно ропство, светске ратове и много тога још што нас је снашло кроз нашу  богату историју“, истакао је Александар Давидовић, представник општинске управе Гаџин Хан.

Наводећи мере које општинске власти предузимају у области подстицања рађања и оснаживања породице и младих брачних парова, он је указао да општина за свако новорођено дете издваја 50.000 динара, за треће и четврто дете обезбеђен је бесплатан вртић, додељују се новчане награде за најбоље ученике, студенте и таленте, као и новчана помоћ за куповину уџбеника. Велики проблем за ову општину представљају месечне карте за средњошколце који путују најчешће у Ниш и околне градове, за које месечна карта износи преко 12.000 динара, што општина добрим делом покрива из свог буџета.

Говорећи о активностима Фондације „Дајана Пауновић“ на подизању свести и стварању повољније друштвене климе у области демографије, оснивачица фондације Дајана Пауновић је указала на потребу да држава донесе низ системских, финансијских и организационих мера како би се подстакла сарадња и координација централних државних власти, локалних самоуправа и невладиног сектора у овој области. „Заједно са нашом државом ми улажемо напор и тражимо начине да се овој теми посвети много већа пажња и да, сходно томе, држава убудуће издваја значајно већа средства за пројекте локалног развоја. Такође, пракса којом је прекинута веза између Министарства за демографију и локалних самоуправа због чега је блокирана могућност финансирања пројеката на локалу, мора што пре да се промени јер су локалне самоуправе кључна карика у даљем развоју популационе и пронаталитетне политике“, указала је Пауновићева. Она је истакла да држава мора да стане иза малих општина на југу Србије попут Гаџиног Хана јер деца у овим крајевима заслужују исте услове живота и пођеднаке шансе као и деца у другим крајевима Србије, посебно у великим градским центрима. У том циљу фондација ће се борити да се на републичком нивоу формира Завод за популациону политику чија  би превасходна улога била да финансира пројекте локалних самоуправа и цивилног сектора, превасходно у најугроженијим крајевима Србије.

Фото: Фондација ДП

Додај коментар: