Scroll Top

Грачаница: Изложба слика „Идентитети“

grachanitsa-izlozhba-slika-identiteti
Сличне теме

Изложба слика академске сликарке Маје Тодић, под називом “Идентитети”, биће отворена 29. новембра у 19 часова у Галерији Дома културе “Грачаница”.

-Сликарка Маја Тодић изабравши да ствара на простору богате традиције и културе, није ту традицију презрела, већ ју је прихватила. Прихватајући Елиотовско „осећање историје“ Тодићева је у прошлости откривала садашње, а у садашњости прошло. Тако детаљи са фресака косовских и метохијских цркава живе на њеним платнима и са њеним модерним сликарским изразом чине кохерентну садржајност. Баш као што су фреске Грачанице чекале вековима да открију своје боје, Тодићева на својим платнима користи живе, топле боје, које указују на радост живота, на непобедивост духа, насупрот свем мраку у којем је стварала, – истиче песник и књижевни критичар Жарко Миленковић. Док историчарка уметности и професорка Филозофског факултета у Београду, др Јелена Ердељан каже: „Мотиви са фресака Грачанице, најчешће детаљи одежде архијереја и сликаних застора, те имитације мермерне оплате, сликарским поступком и колористичком гамом која призива у визуелно сећање великане нашег сликарства попут Милуновића и Лубарде и њихова дела из 50-их и 60-их година прошлог века, преображавају се у готово апстрактне слике које, ипак, увек јасно указују на своју идентитетску утемељеност у зидовима српских светиња на Косову и Метохији као и лично искуство њиховог аутора у послу осликавања цркава и поступцима калиграфије.“

Маја Тодић је рођена 1989. године у Приштини. Дипломирала је 2012. године на Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, одсек Сликарство, у класи професора Зорана Фуруновића. Мастер студије је завршила 2015. године на истом факултету. Излагала је шест пута самостално и учествовала на више од двадесет колективних изложби. Добитница је награде „Димитрије Поповић” за најуспешнијег младог ствараоца 2014. године коју додељује Дом културе Грачаница. Уредница је ликовних програма у Дому културе „Грачаница”. Селектор је ликовних колонија „Видовдан” и „Јесен у Призрену”. Селектор бројних групних изложби ствараоца са Косова и Метохије од којих издваја: „Безимени” изложба младих вајара Косова и Метохије (Галерија Мали ликовни салон, Нови Сад); „Лице будућности” Изложба радова младих сликара са КиМ (Завод за културу Војводине). Члан је уметничког савета и жирија за награду „Лонгин” за свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности која се додељује у оквиру Видовданских свечаности. Дела јој се налазе у Галеријама: Савремене ликовне уметности у Нишу, Факултета уметности Универзитета у Приштини, Галерија MMC Културни центар Нови Пазар, Дома културе Чачак, Галерија Културног центра „Лаза Костић” Сомбор, Дома културе „Грачаница”.

Покровитељ изложбе је Министарство културе и информисања Владе Републике Србије.

Додај коментар: