Scroll Top

ГРАДОНАЧЕЛНИК СУБОТИЦЕ СТЕВАН БАКИЋ ОТВОРИО 14. КАДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ ШАХОВСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ

gradonachelnik-subotitse-stevan-baki
Сличне теме

У Конгресној сали хотела „Патриа“ у Суботици свечано је отворен 14. кадетски фестивал Шаховског савеза Србије. Фестивал се иначе састаји од четири такмичења, а два су већ завршена: подељене су медаље најбољима у шест узрасних категорија на Кадетском брзпотезном првенству Србије и 12 категорија на Кадетском пренству Србије у убрзаном шаху.

Данашње отварање увод је у Кадетско првенство Србије у стандардном шаху на коме учествује 181 такмичар из свих крајева Србије. После интонирања државне химне, присутнима се обратио генерални секретар Шаховског савеза Србије Андрија Јоргић, који је поздравио госте, а затим истакао значај овог такмичења за савез и најавио бројне акције, међу којима је посебно апострофирао „Србија опен“ у јулу.

У име златног спонзора Шаховског савеза Србије, Академије Доситеј, присутне такмичаре и њихове пратиоце поздравио је генерални менаџер Срећко Бачевац, који је између осталог истакао:

„Партнерство са Шаховским савезом Србије је једно ново, али лепо и корисно искуство за Академију Доситеј. Овде, међу младим људима, лако је осетити синергију која нас покреће. Појединац мало шта може урадити сам, али када се ујединимо, како су то урадили наша Академија и Савез,онда можемо много“

Директор Фестивала и члан Управног одбора ШСС Љубомир Јовановић, подсетио је присутне које особине шах буди код младих, а младим шахистима упутио савет да дане у Суботици што више користе за дружења, позивајући се на слоган Светске шаховске фредерације: „Сви смо једна породица“.

Такмичење је прогласио отвореним градоначелник Суботице Стеван Бакић, који је нагласио да је први шаховски кружок у Суботици основан давне 1897. године, који је између два рата изнедрио бројне клубове, а чију традицију баштини ШК „Спартак“. Бакић се присетио суботичних велемсајстора Андрије Фудерера, Терезе Штадлер, Душана Поповића, а са посебним пијететом причао је о недавно преминулом шаховском раднику Ивану Седлаку и његовом наследнику, велемајстору Николи.

„У овом простору, али и на Палићу и другим салама, Суботица је била домаћин многим вредним шаховским манифестацијама, али посебна је драж када се окупе младе шахосвске наде из целе Србије, имају прилику да се друже, али и такмиче и усавршавају, јер је шах игра ума, али некада и више од игре“, истакао је Бакић, цитирајући мисли разних великана о шаху.

Церемонија је завршена симболичним повлачењем потеза у партији девојчица у категорији до 8 година.

Поред наведених говорника, церемонији свечаног отварања присуствовали су и Наташа Алекић, чланица Градског већа Суботице за ресор спорта и омладине, Зоран Станимировић, председник Шаховског савеза Војводине и Драган Вуковић, секретар Спортског савеза Суботице.

Додај коментар: