Scroll Top

Интерактивна  мултимедијала инсталација ДАХ Театра

interaktivna-multimedijala-instala
Сличне теме

„Ти мораш бити зенитиста!“

ДАХ Театар поново отвара интерактивну мултимедијалну инсталацију „Ти мораш бити зенитиста!“. Инсталација ће бити отворена три дана 17, 18. и 19. маја од 16 до 22 часа у галерији Н.ЕОН. Ова инсталација/изложба је замишљена за различите галеријске и музејске просторе и промишља наслеђе аутентичног авангардног уметничког покрета са наших простора – зенитизма. Овај авангардни покрет је настао двадесетих година двадесетог века.

Указује на важност континуитета у уметничкој традицији једне земље и истражује какви су данас, тачно сто година од покретања часописа „Зенит”, ођеци зенитистичких идеја како у савременој уметности тако и у савременом друштву.

Идеје зенитизма – антиратне идеје, веровање у могућност стварања новог, праведнијег друштва и односа, су и после сто година важне и потребне, нарочито у савременом тренутку, када се изгубила вера у могућност стварања бољег света. Зенитизам нас позива да се инспирисани заносом уметника тог доба, поново окренемо великим вредностима у чијем центру је – човек. Инсталација се састоји из три целине, које представљају оригиналне радове уметница/ка који се баве савременим уметничким одговором на идеје зенитизма.

Концепт ове мултимедијалне интерактивне инсталације су осмислиле и креирале оснивачице ДАХ Театра Јадранка Анђелић и Дијана Милошевић чије је премијерено извођење/отварање било у фебруару ове године на међународном фестивалу ДАХ Театра „Уметност и људска права” у Београду.

Прво вече изложбе, 17. маја са почетком у 20 часова, публику очекује наступ четири перформера, који ће додатно дочарати атмосферу зенитистичког покрета и нагнати на размишљање да ли је овај покрет и даље актуелан, присутан, и на крају да ли су зенитисти и даље међу нама. Ауторка видео/аудио радова и инсталације проф. др Снежана Арнаутовић Стјепановић ће нам се придружити 18. маја, док ће 19. маја са нама бити наш познати и врло цењени дизајнер, визуелни уметник, писац и професор Славимир Стојановић Футро, који је дизајнирао плакат за представу ДАХ Театра Зенит- Историја једног заноса, из 1994. године.  

Фото: Немања Мараш

Додај коментар: