Scroll Top

Интермедијска изложба „Млечни пут – уметност, време, простор“ на више локација у Новом Саду

intermedijska-izlozhba-mlechni-put
Сличне теме

Изложба Млечни пут, која обухвата радове преко 40 уметника, уметница и уметничких група из Новог Сада, Србије и интернационалне уметничке сцене, кроз историју, али и укључивање релевантних савремених уметничких пракси, биће отворена 25. новембра у 19 часова у Музеју савремене уметности Војводине.

Неки од пионира медијске уметности и активизма ће први пут бити представљени у Србији. Међу њима је амерички уметник Бил Вајола, зачетник видео-уметности  којом се бави преко 40 година, креирајући специфичне амбијенте који су утицали на глобални развој видеа. Затим, дела Хермана Нича, који је био водећа личност бечког акционизма, те радови радикалног политичког уметника Пјотра Павленског. Публика ће имати прилику да се ближе упозна са животом и уметничким радом Улаја, једног од првих стваралаца полароид фотографија, али и перформанса реализованих кроз сарадњу са бившом партнерком Марином Абрамовић.

Изложба ће бити доступна за посетиоце до 30. децембра 2022. године на неколико локација: у Музеју савремене уметности Војводине, Ликовном салону Културног центра Новог Сада, и Креативном дистрикту – БИРО. Кустоскиња изложбе је др Сања Којић Младенов.

Отворена форма изложбе подразумева интегрисање различитих медијских, процесуалних и интердисциплинарних истраживања, перформанс и колективне акције, интервенције у реалном и дигиталном простору, дискусије и размене, уз утопијске и друштвено-критичке ставове.

Изложба презентује примере нестабилне и еманципаторске уметничке праксе, од авангарде до савремене, медијске и постмедијске уметности. За своје полазиште реферише на резултате пројекта Трајни час уметности, Центра за нове медијe _kuda.org усмереног на мапирање друштвене и уметничке историје Новог Сада, а кроз представљање мреже протагониста и референци, уметничке, друштвене и политичке теорије и праксе која је утицала на новосадску неоавангарду шездесетих и седамдесетих година XX века.

Централни део изложбе, из тог разлога, заузима мапа „Медијске онтологије”, као кључни сегмент пројекта Трајни час уметности, која презентује истраживачку методологију пројекта и покрива поље историјских авангарди са почетка двадесетог века, преко послератне неоавангарде, па све до савремене уметничке медијске продукције. Изложба се даље развија ширим сагледавањем локалних и међународних пракси, презентовањем других пројеката својеврсног мапирања уметничке сцене, као што је East Art Map словеначке групе IRWIN, друштвених и интердисциплинарних позиционирања видљивих у делу Друштвени портрети Уроша Ђурића, радијском подкасту “Фемкање” Бојане Кнежевић и Катарине Петровић, психогеографским мапирањима групе диСТРУКТУРА, те мрежних мапирања присутних у пројектима Владана Јолера и Кејт Крофорд.

Пројекат Млечни пут је замишљен као јавни сегмент рада Центра за интермедијску и дигиталну уметност МСУВ, окренут мапирању, афирмацији и презентацији интермедијских, интердисциплинарних и хибридних приступа уметности, као и наставку увођења нових функција Музеја у односу на различите процесе у савременој култури. Стручни сарадници на пројекту су Зоран Пантелић и Centar _kuda.org.

Додај коментар: