Scroll Top

„Из женског угла“

iz-zhenskog-ugla
Сличне теме

Изложба „Из женског угла“ , конципирана у оквиру програмског лука „Херионе“ манифестације Нови Сад – Европска престоница културе 2022, у организацији Удружења „Чешка беседа – Нови Сад“, ауторке Јасне Јованов, биће одржана у Галерији Културног центра „Карловачка уметничка радионица“ у Сремским Карловцима, од 21. маја до 19. јуна.

Изложба, као и пратећи материјал и дешавања (каталог, предавања радионице), бавиће се судбинама и стваралаштвом тринаест жена које су на различите начине била активне у српском друштву током више од једног века: сестре Нинковић (Милица Тодоровић и Анка Анђелковића), Мирка Марковић, Драга Спасић, Султана Цијук Савић, Надежда Петровић, Даница Јовановић, Зуска Медвеђова, Анкица Опрешник, Камила Ила Кофлер, Мара Росандић, Аница Савић Ребац, Зденка Живковић.

Њихово представљање је замишљено као сценографија која ће обухватити различите уметничке и документарне артефакте: уметничка дела, личне и уметничке фотографије, различите документе, новинске чланке, преписку, од којих ће неки бити приказани први пут.

У жељи да понуди допринос теми женске еманципације кроз уметност и друштвену активност ауторка изложбе Јасна Јованов је наведене протагонисткиње одабрала на основу личних афинитета, али за сваку од њих с посебним образложењем.

Додај коментар: