Scroll Top

ИЗЛОЖБА ИЛУСТРАЦИЈА „ИЗА ОБЈЕКТИВНОСТИ: ВИЗУЕЛНЕ МЕТАФОРЕ У НАУЦИ“

izlozhba-ilustratsija-iza-objektivno
Сличне теме

Центар за промоцију науке, у сарадњи са Библиотеком града Београда, организује изложбу научних илустрација под називом „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“

Свечано отварање изложбе у Галерији Атријум (Библиотека града Београда, Кнеза Михаила 56) заказано је за четвртак, 31. март, а посетиоци ће све до 20. априла имати прилику да погледају илустрације које су претходних седам година красиле странице научнопопуларног часописа Елементи.

Фото: Срђа Драговић

„Научници у свом раду посежу за бројним облицима визуелизације. Фотографије, дијаграми, табеле, графикони и модели имају различите улоге у научном процесу. Они могу послужити моделовању, могу бити подстицаји за визуелно промишљање, могу служити за визуелизовање апстрактних теоријских концепата и појава које су предмет истраживања, а у многим областима су чак главно средство за научно расуђивање. Може се слободно рећи да су слике неизоставни сегмент научне аргументације који неретко игра кључну улогу у оправдавању и оповргавању научних хипотеза, у најширем распону научних дисциплина, од микробиологије до астрофизике“, истиче аутор концепта изложбе и главни уредник Елемената Иван Умељић.

Циљ изложбе јесте да на примеру визуелизовања научних садржаја укаже на континуитет између науке и уметности, као и на то да се свака врста визуелизације науке ослања на уметничку интерпретацију, без обзира на то да ли је реч о илустрацијама које се традиционално класификују као стриктно „научне“ или као стриктно „уметничке“. Кроз савремени визуелни језик илустрација из часописа Елементи, чији су аутори најпознатији графички уметници из Србије и региона, публика ће бити у прилици да се упозна са многим савременим научним темама, али и са неочекиваним везама између науке, наше свакодневице, светоназора и друштва у целини.

Фото: Никола Кораћ

„Назив изложбе представља игру речи којом смо покушали да укажемо на однос између централног идеала науке, а то је објективност, и јавне перцепције науке, која је по правилу субјективна, дакле, лична, као и све остало што утиче на наше животе и о чему би требало да имамо некакав изграђен став. Желели смо да покажемо како тај јаз није непремостив иако се таква слика често намеће. Конкретно, бити објективан значи тежити сазнању које не носи трагове онога који сазнаје, сазнању неозначеном предрасудом, личном перспективом, страшћу, субјективним расуђивањем, личним жељама и мотивима и сл. Таква тежња ка објективности манифестовала се кроз развијање карактеристичног језика и визуелних пракси у науци које су је ограничиле на уске групе специјалиста. Овом изложбом покушали смо да, уз помоћ креативног визуелног језика наших најпознатијих графичких илустратора и дизајнера, научне теме из домена уских академских кругова предочимо најширој публици у циљу промовисања јавног разумевања науке“, закључио је Умељић.

Фото: Братислав Миленковић

На изложби ће бити представљени радови следећих уметника: Александра Јованић, Ања Сушањ, Артез, Боб Живковић, Бранко Тмушић, Братислав Миленковић, Валентина Брковић, Владан Николић, Вук Палибрк, Давид Билобрк, Драгана Кртинић, Жељко Лончар, Ивана Бугариновић, Ирена Гајић, Јаков Јаковљевић, Ксенија Пантелић, Марија Бабовић, Марко Пураћ, Милица Голубовић, Моника Ланг, Никола Кораћ, Сања Црњански, Сергеј Туцаков, Славомир Стојановић Футро, Срђа Драговић, Теа Јуришић, Ђорђе Балмазовић и Драган Протић Прота.

Изложбу, која броји преко 130 илустрација, дизајнирала је Моника Ланг.

Улаз у галерију је бесплатан, а сама изложба биће реализована у склопу традиционалне манифестације „Дани Београда“.

Центар за промоцију науке ће путем друштвених мрежа до почетка изложбе представити сваког аутора понаособ, док ће изложбу у Библиотеци града Београда пратити богат садржај у виду предавања, трибина, разговора са ауторима и вођења кроз изложбу.

Додај коментар: