Scroll Top

Једногласна одлука жирија овогодишње лауреат награде „Стеван Сремац“

jednoglasna-odluka-zhirija-ovogodishn
Сличне теме

На завршној седници жирија за доделу Награде „Стеван Сремац“ одржаној 15. новембра 2022. године, жири у саставу: Др Дејан Милутиновић (председник) и Петар Арбутина и Крста Поповски (чланови), донео је одлуку да Награду „Стеван Сремац“ за најбољу прозну књигу у 2021. години додели књижевници из Београда Ани Марији Грбић за збирку прича „Срнећа леђа“ у издању „Геопоетике“ из Београда.

За награду „Стеван Сремац“ за 2022. годину приспело је 80 прозних књига. Жири је у ужи избор уврстио пет књига (овде поређаних по азбучном реду):

Бранко Анђић, „Тајна агенција нове Југославије“, Лагуна, Београд

Дејан Вукићевић,  „Приватна антологија”, Српска књижевна задруга, Београд

Ана Марија Грбић, „Срнећа леђа“, Геопоетика, Београд

Владимир Коларић, „Авантуре победника”, Пресинг, Младеновац

Милкица Милетић, „Манует у шејтановим папучама“, Дерета, Београд

Једногласно је одлучено да је овогодишњи лауреат награде „Стеван Сремац“ Ана Марија Грбић са збирком прича „Срнећа леђа“.

Образложење:

Оригинално и инвентивно Ана Марија Грбић у књизи „Срнећа леђа“ ревитализује изворну, судбинску и животну, тематизацију ликова и простора. Креативно оживљавајући затамњена места разноликих судбина „обичних људи“, које савремена књижевност већ помало заборавила у карневалским фасцинацијама конструктивизом и јаловим идеолошким искривљењима. Спретно, жанровски и приповедачки суверено, искрено и непосредно, она исписује књижевно интригантне и читалачки узбудљиве кратке приче о људима и догађајима успостављајући понекад трагичне, понекад гроткескне, свакако веома убедљиве везе између успомена и непосредног искуства, лица и наличја живота, без патетике, сентиментализма и среће као јефтине експликације социјалног успеха. Избегавајући вешто уобичајене стереотипе у грађењу ликова, не дозвољавајући да та врста препознатљивости обликује читалачки утисак она налази праву меру између стварносног предлошка и његовог књижевног преобликовања. 

Награду „Стеван Сремац“ додељује Град Ниш уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије. Програм награде реализује Нишки културни центар, а чине је плакета и новчани износ.

Награда ће Ани Марији Грбић бити уручена током трајања манифестације „Дани Стевана Сремца“ која се одржава у Нишу сваког новембра.

– Наводи се у саопштењу.

Додај коментар: