Scroll Top

Јубилеј прве српске опере

jubilej-prve-srpske-opere
Сличне теме

“На уранку” Станислава Биничког, 17. и 20. јануара, у Народном позоришту у Београду

Поводом 120 година од премијере прве српске опере “На уранку”, 17. и 20. јануара, на Великој сцени Народног позоришта, биће изведена једночина опера Станислава Биничког, према либрету Бранислава Нушића, под диргентском управом Стефана Зекића и у режији Ане Григоровић.

Овај јединствени бисер српске културне баштине, праизведен је у Народном позоришту 20. децембра 1903. године. Радња се догађа у бурним временима с краја претпрошлог века, негде на југу Србије, а у оквиру ње, смештена је прича о љубавном троуглу младог српског пара и турског аге…

Нова поставка опере (у режији Ане Глигоровић) премијерно је изведена 30. октобра 2019. године, је рађена у модерном маниру, а заплет је осавремењен и стилизован, да би публици приближио ту универзалну љубавну причу. У подели су Евгенија Јеремић (Станка), Марко Живковић (Раде), Дубравка Филиповић (Анђа), Михаило Шљивић (Реџеп), Михаило Оташевић (Мујезин). У представи учествују Оркестар, Хор и Оперски студио “Борислав Поповић” Народног позоришта у Београду.

Сценографкиња је Дуња Kостић, костимографкиња Kатарина Грчић Николић, кореограф Милош Kецман, а ауторка сценског покрета Сузана Лукић.

Између праизведбе и премијере у овој продукцији, опера “На уранку” имала је још три премијере на сцени Народног позоришта у Београду – 1968, 1999. и 2003. године.

Фото: Народно позориште

Додај коментар: