Scroll Top

Jугомузеј – Мрђан Бајић

jugomuzej-mr-an-baji
Сличне теме

У наставку говорног програма изложбе „Непоуздани приповедач” Мрђана Бајића у Музеју савремене уметности, у суботу 10. децембра 2022. у 13 часова биће представљен Југомузеј, један од Бајићевих најзначајних пројеката са краја деведесетих година прошлог века. У разговору учествују: Дубравка Стојановић, историчака, редовна професорка Одељења за историју Филозофског факултета у Београду; Ана Миљанић, позоришна редитељка и директорка Центра за културну деконтаминацију; Ана Адамовић, уметница; Миливој Бешлин, историчар и виши научни сарадник Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду и Мрђан Бајић, уметник.

Интензивно и идејно је развијан у различитим презентационим облицима у периоду од 1998. до 2004. године пројекат Југомузеј тематизује велике историјске наративе Југославије, у свим њеним историјским фазама. Југомузеј је, структуиран по узору на праве музејске институције (депо, библиотека, архив, музејска продавница, дечији клуб) и обухвата експонате реализоване у медијима: од дигиталног колажа, објеката, до скулптура карактеристичних по Бајићевом монтажном поступку и увезивању, у овом случају, визуелних референци, мотива, симбола, мас-медијских слика везаних за животну и јавну сферу бивших Југославија. Пројекат је премијерно изведен као амбијентална инсталација у августу 2001. године у Центру за културну деконтаминацију и до данас остаје својеврсни work in progress. Учесници разговора ће из различитих перспектива дати, најпре, своја виђења и тумачења Бајићевог пројекта, а у даљој дискусији разматрати и низ питања: како се данас кроз трансдициплинарни приступ може мислити Југославија, да ли је то уопште потребно, коме је то потребно, зашто јој се враћамо, како у том контексту функционишу фикција и историографија, чињенице и уметност?

 „… Прошлост не одсуствује из садашњости. Историја није она наука којом се баве само историчари. Као рониоци. Зароните, пронађете нешто, а онда то лепо класификујете и именујете и оставите на полици да одсуствује из садашњости. А они напољу, изван, који нису рониоци никад не остану без кисеоника, нити их поједу ајкуле, нити им се деси било шта нелагодно. Они који нису рониоци лепо се обуку и оду у галерију, или још боље, у музеј, и сигурни, са одмереног растојања, разгледају полице са експонатима, и после, ако имају времена, о томе и безбедно разговарају. Као што историја није оно чиме се баве само историчари, тако ни уметност није оно што се излаже по музејима. Ни уметност не одсуствује из садашњости. А садашњост вам константно испоставља све језивије рачуне који су неизбежни. У бившој Југославији или било где. У бившој Југославији, додуше, са посебно истанчаним интензитетом.”  Мрђан Бајић, 2001.

Фото: Промо

Додај коментар: