Scroll Top

Кикинда је пример успешне бриге о породици

kikinda-je-primer-uspeshne-brige-o-poro
Сличне теме

Градови лидери у области популационе политике

Упркос општим негативним демографским трендовима, захваљујући економском напретку у последњих неколико година Град Кикинда је успела да развије и примени широк спектар мера на плану поспешивања рађања и ублажавања миграција. Захваљујући препознавању важности теме одрживе демографије за будућност Кикинде и читавог Севернобанатског округа, градска управа ће и у наредном периоду наставити са доношењем и применом подстицајних мера у овој области, истакнуто је на састанку градоначелника Кикинде Николе Лукача са представницима Фондације „Дајана Пауновић“.

Представљајући широк спектар мера које Град Кикинда примењује у секторима родне равноправности и популационе политике, али и у областима образовања, културе, унапређења комуналне инфраструктуре и екологије, Лукач је указао да једино подизањем укупног нивоа квалитета живота грађана и унапређењем услова живота у сеоским срединама могу обезбедити предуслови за побољшање демографских трендова на подручју северног Баната.

“Препознајући важност ове теме Град Кикинда је основао Комисију за популациону политику која се бави израдом стратегије и предлога мера на плану побољшања свих секторских политика које утичу на демографију – здравство, образовање, информисање, друштвена брига о деци, социјална заштита, планирање породице, рађање, брига о породичном животу и деци, као и другим областима од значаја за локалну заједницу.

Кикинда је ове године и препознати као једна од локалних самоуправа која успешно спроводи мере популационе политике и за то смо добили признање, повељу у оквиру манифестације „Дани породице“, када смо у конкуренцији од преко 35 градова и општина били међу прве три локалне самоуправе које су понеле ово вредно признање”, указао је градоначелник Кикинде. Наводећи широк спектар мера које Град спроводи у области пронаталитетне политике он је навео доделу беби пакета за свако новорођено дете, помоћ незапосленим породиљама, исплату родитељског додатка за прворођено дете и другорођено дете, пружање помоћи незапосленим породиљама, подршка родитељству кроз финансирање дела трошкова процеса вантелесне оплодње, олакшице у финансирању трошкова боравка у вртићима за родитеље са троје и више деце, прикључење покрету за децу “Три плус“, доделу бесплатних уџбеника и школског прибора првацима, те посебну бригу и награде за ђаке генерације, студент и младе таленте.

Лукач је указао да поред свих наведених мера, Град свој допринос социјалној заштити и бризи о деци и породици са децом, показује и кроз улагања у адаптацију вртића, школа, установа социјалне заштите, диспанзера за жене. Он је навео да ће у наредном периоду приоритети бити изградња новог вртића, новог Дома здравља на територији Града као и наставак и унапређење активности које Град већ увелико спроводи, а које су се до сада показале као оправдане.

Указујући на значај и активности Града на економском оснаживању жена, заменица градоначелника Дијана Јакшић-Киурски указала је да је Град Кикинда још 2019. Године конкурисао за средства за реализацију пројекта Оснаживање жена у руралним срединама. Поред овог значајног пројекта из буџета Града се годинама уназад обезбеђују средства за финансирање мера које могу да допринесу економском оснаживању жена попут помоћи незапосленим породиљама, финансирања рада женских удружења и спортских клубова, давања субвенција женама носиоцима пољопривредног газдинства, те активне политике запошљавања теж запошљивих категорија жена.

Говорећи о теренској кампањи Фондације „Дајана Пауновић“ у циљу подизања свести шире јавности о значају популационе политике за будућност наше земље, оснивачица фондације Дајана Пауновић је указала на потребу да држава настави са доношењем пронаталитетних мера, али и да се убудуће одвајају значајнија средства за финансирање пројеката локалних самоуправа и невладиног сектора у овој области. „Заједно са државним институцијама и јединицама локалне самоуправе, ми трагамо за најбољим моделима и механизмима како бисмо на средњи и дужи рок преокренули постојеће негативне трендове у демографији који нас све заједно јако брину и узнемиравају. Промене захтевају да се овој теми посвети много већа пажња и да, сходно томе, држава убудуће издваја значајно већа средства за пројекте локалног развоја и решавања специфичних проблема који се разликују од средине до средине. Такође, није добро што је између Министарства за демографију и локалних самоуправа прекинута веза и што је блокирана могућност финансирања пројеката локалних самоуправа које су кључна карика у даљем развоју популационе и пронаталитетне политике. То је недостатак који ће нова влада морати брзо да отклони како би се наставило даље“, поручила је Пауновићева. Она је поздравила широк спектар мера и напоре које улажу локалне власти у Кикинди како би се побољшао наталитет и успориле миграције из овог краја. Решавању проблема у овој опбласти доприноси и позитивна пракса градске управе Кикинде да популациона политика и родни моменат прожимају све секторске политике што олакшава решавање великог броја проблема са којима се у свакодневном животу суочавају самохране мајке и родитељи из вишечланих породица, посебно оних са троје и више деце. У отвореном разговору са представницима градске управе Кикинде, постигнута је сагласност о потреби унапређења положаја становника и запослених у сеоским срединама како би се услови за живот приближили онима који постоје у градовима, али и о потреби за поједностављењем процедура и олакшаног приступа средствима које за финансирање пројеката и стартап бизниса одваја држава. Такође је указано и на потребу за смањивањем регионалних разлика када је у питању стандард становништва како би грађани са свих подручја Републике Србије имали приближно једнаке услове за подизање породице и будућност своје деце.

Фото: Фондација ДП

Додај коментар: