Scroll Top

Куглице изненађења: како утрошити кувана јаја од ускрса

kuglitse-iznena-ena-kako-utroshiti-kuv
Сличне теме

Куглице изненађења су врло популарне током Ускршњих празника, јер представљају идеалан начин како утрошити јаја која су вам остала од Ускрса. Постоји много начина за припрему овог јела, већина од њих је врло једноставна и углавном се користе намирнице које сви имате код куће. Ја сам се ове године одлучио за поховање и признајем вам да ми је ово омиљена варијанта. Зато са вама данас делим овај рецепт.

Потребни састојци за куглице:
• 300г млевеног јунећег меса
• 1 јаје
• две кашике презли (или парче старог холеба)
• суви зачини по укусу (со, бибер, влашац, алева паприка)
• главица црног лука
• 5 куваних јаја од Ускрса
За поховање:
• брашно
• презле
• једно јаје
• пармезан

Сигуран сам да ће ове куглице изненађења ваши укућани обожавати. Помешајте млевено месо, ситно исецкан црни лук, једно живо јаје, презле или уситните парче старог хлеба (како би упило течност) и додајте зачине по укусу. Све лепо сједините и прекријте провидном фолијом. Оставите на сат-два у фрижидеру да одмори. Од ове смесе ћемо направити куглице, а за једно кувано јаје је потребно око 50-60г млевеног меса. Наравно, ово зависи од величине куваног јајета.

Смесу коју сте направили за куглице поделите на пет делова. Направите удубљење по средини где ћете сместити јаје, а затим обликујте куглицу тако да се са свих страна налази млевено месо. Када то урадите са целом смесом, на ред долази поховање. Ја сам куглице ставио на 30 минута у замзивач како би ми припрема за поховање била лакша.

Припремите бело брашно, умутите јаје и помешајте пармезан и презле у једнаком размеру. Као и свако јело које се похује, куглице прво уваљајте у брашно, затим у јаје и на крају у смесу од презли и пармезана. Ја сам ово све урадио по два пута, баш по правилу за поховање. Куглице спустите у врело уље, испржите их лепо са свих страна да добију браон-златну боју. Водите рачуна да вам јачина ватре није на максимуму, јер се може десити да месо не буде довољно печено унутра, а да споља има тамну боју. Сервирајте са било којим сезонским воћем, по вашем избору.

Од ове смесе и куваних јаја можете направити и ролат који ћете испећи у рерни. Уместо састојака за поховање можете користити панчету или сланиницу.

П.С. Ако водите рачуна о линији (као ја!), куглице можете припремати у рерни, али ће вам бити потребно више времена и неће бити онако хрскаве као када их покујете на прави начин.

И да, пиво иде одлично уз ово јело! 😉

Пријатно!

аутор Никола Стојковић

Додај коментар: