Scroll Top

Култура као национални приоритет

kultura-kao-natsionalni-prioritet
Сличне теме

У ПОСЕТИ ДОМУ КУЛТУРЕ У ГРАЧАНИЦИ

Ради се о јединој установи културе у општини Приштина која наставља да функционише по систему Републике Србије

Екипа наше редакције посетила је недавно Дом културе у Грачаници, установу која на целој територији Косова и Метохије организује, подржава и подстиче активности из већине области уметничког деловања и стварања.

Основана је 1990, а након прогона свих српских институција из Приштине 1999, постала је једина установа културе у општини Приштина, која наставља да функционише по систему Републике Србије и успешно ради у оквиру своје делатности, бавећи се организацијом културних активности. Поседује управну зграду с великом и малом салом, Галеријом уметности, Атељеом и канцеларијским простором за 11 запослених радника. Током година је прерасла у водећу институцију културе на територији Косова и Метохије.

Позориште

Поред организовања значајних културно-уметничких догађаја, последњих година Дом културе Грачаница акценат ставља на рад с децом и младима кроз квалитетну драмску и балетску групу.

Драмска група Дома културе аматерско позориште “Јанићије Поповић” 2014. обновило је рад с циљем да окупи дечаке и девојчице који ће, на квалитетан начин, проводити слободно време, развијати таленте и учити се глуми и прављењу позоришних представа. Кроз чудесан свет позоришта, од 2014. до данас прошао је велики број деце. Позориште тренутно броји 30 активних чланова од 12 до 17 година, с којима су протеклих година, што кроз курсеве глуме које организује Дом културе Грачаница (Школа филмске магије), што кроз прављење нових представа, радили познати и признати позоришни и филмски ствараоци.

Директор Дома културе Живојин Ракочевић, Елена Стојановић, Андрија Јоргић,
Александар Гуџић и сарадници

– Важан сегмент рада с децом је и школа балета коју су покренули 2017. у сарадњи с Институтом за уметничку игру у Београду, а уз подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије – каже Александар Гуџић, уредник трибинских и позоришних програма.

Вредна помена је и луткарска позоришна уметност , која је дуже времена била запостављена, па је 2017. Дом културе покренуо Школу луткарства у Грачаници, која се одржава сваке године од септембра до децембра.

Дом културе Грачаница сарађује с многим културним установама и истакнутим личностима, што је изузетно значајно, као и сама подршка када је реч о неговању културе сећања.

– Култура је један од кључних чинилаца развоја друштва. Она, као национални приоритет, доприноси хармоничном развоју друштва и квалитету живота њених грађана. Зато продуктивна сарадња између културних институција и актера у културном животу доприноси заједничком уважавању културе. Наша установа је, пре свега, опредељена за очување и повезивање српског културног простора, односно, заштиту културног наслеђа и промовисање културног стваралаштва свих носилаца српског културног идентитета, али и за очување културне разноликости као посебног богатства наше земље, које укључује и стваралаштво националних мањина и свих друштвених група – поручује Гуџић.

Како се ближимо крају године, питали смо нашег саговорника коју манифестацију или културни догађај би издвојили као најзначајније током ове године.

– Важно је поменути изложбу Светомира Арсића Басаре поводом седам векова постојања Манастира Грачанице, али и изложбу Цилета Маринковића на отварању ликовне колоније “Видовдан” и долазак принчевског пара, када је принц Филип отворио Видовданске свечаности, а принцеза Даница очеву изложбу – истиче Гуџић.

аутор ЕЛЕНА СТОЈАНОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: БОРБА

Додај коментар: