Scroll Top

КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ЕГИПТА У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ СРБИЈЕ

kulturno-nasle-e-egipta-u-narodnoj-bi
Сличне теме

У Атријуму Народне библиотеке Србије у понедељак (21. јуна) отворена је изложба фотографија на којима је приказано египатско културно наслеђе и укључује калиграфију, накит из античког времена и артефакте исламске уметности.

Изложбу су отворили и присутнима се обратили Његова екселенција Амр Аљоваили, амбасадор Египта у Београду и в.д. управник НБС Владимир Пиштало.

Поставка је подељена у три дела – калиграфија, накит из античког времена и артефакти исламске уметности. Његова екселенција Амр Аљоваили истакао је да ова изложба потврђује растућу сарадњу египатског и српског Министарства културе и иде у сусрет представљању Србије и НБС на међународном сајму књига у Каиру,  који ће се одржати од 30. јуна до 14. јула.

Наша делегација путује у Каиро на позив Генералне египатске организације за књигу.

Владимир Пиштало, в.д.управник НБС је за „Борбу“ потврдио да је изложба само један сегмент у сарадњи између НБС и амбасаде Египта.

– За нас је најважнија сарадња са Александријском библиотеком, која је највећа библиотека на свету. Сајам књига у Каиру је по броју посећености највећи на свету. Као што видите, ово није само један догађај, изложба је отворена у Атријуму где седе студенти  и на неки начин, изложба је нашла њих. Поред основне делатности НБС је једна врста интернационалног културног центра. Поред пуно амбасадора који посећују НБС, и Његова екселенција амбасадор Египта Амр Аљоваили је у прошлој посети увећао наш фонд књига Aрабистике, који је веома важан за наше студенте Арабистике, јер ти млади људи ће бити наша веза са Арапским светом. Веома ми је важно да је НБС препозната као важан фактор у културној дипломатији, закључио је Пиштало.

                                                                                                                           Сунчица Николић

фото НБС

Додај коментар: