Scroll Top

Ледене кофеинске ђаконије

ledene-kofeinske-akonije
Сличне теме
Dodela Svetosavske nagrade

Волео бих да у будућности допринесем развоју науке и човечанству, али и...

KАKВЕ KАФЕ НАМ ПРИЈАЈУ ЛЕТИ

Током хладних дана уживали смо у разним чајевима и топлим кафама. Пошто је зима иза нас (надајмо се), природно је и да сада наше тело тражи другачије напитке. Иако кажу да зими треба пити хладне напитке, лети топле, ретко ко то практикује и углавном је обрнуто. Узимајући у обзир топлије дане који нам долазе, одлучио сам да направим листу напитака који ће вам помоћи да се разбудите и освежите.

ХЛАДНА ФИЛТЕР KАФА/COLD BREW

Релативно новитет на нашим просторима, који још није достигао популарност, као у остатку света. Хладна филтер кафа, такође позната као COLD BREW, изузетно је освежавајући напитак. Пошто се припрема са хладном водом, процес растварања кафе је изузетно спор. Углавном је потребно око 10-12 сати да бисте добили хладан филтер. Укус ове кафе зависи од сировине која се користи. Што је квалитетније зрно, то је бољи укус.

Где можете да попијете ову кафу? Углавном у специјализованим кафетеријама. Cold Brew је изузетно питак, благо горак, кисео и сладак. Замислите укус топле филтер кафе, само блажи.

ЕСПРЕСО ФРЕДО

Ако сте посећивали Грчку, сигурно се имали прилике да пробате и њихову најпопуларнију ледену еспресо посластицу, а то је еспресо фредо. Углавном се припрема са дуплом дозом кафе, након чега се мути с ледом. По жељи или рецепту локала, додаје се и шећер, што чини овај напитак неодољивим ако иначе пијете чист еспресо.

МАЧА

Пулверзовани зелени чај из Јапана. Богат је антиоксидантима и кофеином. Изузетно популаран напитак у источној Азији. Мача се прави од разних сорти зеленог чаја, који расте у хладу, бере се и обрађује након само три-четири недеље узгоја. Ово је једини чај који се пласира као самлевени производ уместо у комадићима лишћа, као што је и иначе пракса.

Иако је током зимских дана овај чај популаран у топлој варијанти, лети га можете конзумирати са доста леда и хладним млеком по избору.

ЛЕДЕНА KАФА ИЛИ ЛЕДЕНА МОKА

Ако не волите прејаку хладну кафу, ово је избор за вас. Расхлађујућа млечна варијанта, са мало кофеина, пружа дужи ужитак него изнад наведени напици. Због веће количине млека, укус кафе је веома благ. Углавном се до- дају и неки сирупи да би конзумирање било слађе, а то су: ванила, лешник или карамела. Поред тога што можете да додате сируп, ако сте љубитељ још слађих хладних кафа, увек можете да додате чоколаду тј. да поручите ледену моку.

АФОГАТО

Топло и сунчано, а без сладоледа, немогуће. Афогато је назив за напитак у ком се комбинује сладолед, углав- ном од ваниле, и еспресо. Kомбинација две посластице даје напитак који се сигурно свима допада. Тако да, ако нисте сигурни шта од наведених ствари да пробате, поручите афогато, нећете погрешити.

ЛУКА ЈАКШИЋ

Додај коментар: