Scroll Top

Лето у Новембру: Гушење у потреби за променом

leto-u-novembru-gushene-u-potrebi-za-pro
Сличне теме

Како изгледа Лето у Новембру? То можете видети у галерији Новембар на групној изложби под називом “Летња треперења: Град”. Изложба окупља уметнике који се из различитих углова баве темом града.

Како током топлог тромог лета остати и опстати у граду – питање је које окупља групу уметника у галерији Новембар.

По речима кустоскиња Ане Симоне Зеленовић  маштарење је један од начина уметника да се носе са градском вревом. Зато, изложбом доминирају призори морских предела, базена, сладоледа…Али има и уметника који граду прилазе из урбанистичког угла и изражавају се у нестандардном уметничком медију.

Млади су данас у специфичној позицији, и зато је галерија упутила позив претежно млађим уметницима.

„Они су осуђени на живот у граду, а чини ми се да је све већа потреба међу млађима да се дистанцирају од превелике количине информација, импута. Нека врста притиска долази из живота у коме имамо потребу за променом, а немамо могућност да је направимо, и та врста гушења је чини ми се тешка младим људима и зато нам је идеја била да махом позовемо млађе уметнике да се изразе не ову тему јер су они највише тиме потресени. Они имају енергију и потребу да живе у урбаној средини, да утичу на град, да мењају град, а са друге стрене има је јеко тешко и чини се да је то готово немогуће, и онда нам је било важно како уметност одговара на то“, рекла је кустоскиња. Уметник Павле Бановић се у свом раду бави питањем идентитета и друштвених образаца која нам намећу рекламе. „То су заправо комичне, измишљене приче са људима са реклама. Идеја је била да обухватим четири нека пожељна идентитета код нас и испитам начин на који се све то увезано да друштвено- политичким системом“, изјавио је он.

А уметнички одговор Марка Брогана, Енглеза који живи у Београду, еколошке је природе.

„Радови које сам направио 2017. године представљају одговор на план за Славију јер је то тада било непоходно. Један од радова је одговор на гласине од пре три четири године. Била је прича да хоће да посеку дрвеће у граду и замене их фонтанама. Мој одговор је еколошке природе јер мисим да је овде приступ екологији катастофалан“, изјавио је Броган.

Изложба је отворена до 31. јула, а радове излажу и Милутин Марковић, Снежана Златковић, Софија Пашалић, Кемил Бектеши, Небојша Yамасаки Вукелић, Горана Бачевац, Марија Аврамовић и Стјепан Јукић.

Фото: Промо

Додај коментар: