Scroll Top

Међународни празник рада

medjunarodni-praznik-rada
Сличне теме

Први мај или Међународни празник рада обележава се кроз различите видове демонстрација и акција као дан борбе за основна људска права сваког радника

Међународни празник рада или Први мај, у појединим земљама празник је којим припадници и симпатизери радничког покрета исказују општу солидарност радништва и обележавају сећање на достигнућа радничког покрета, односно жртве које су припадници радничког покрета поднели како би се изборили за већа радна права, и представља један од најраспрострањенијих празника на планети.

Радничке демонстрације пре 137 година

Први мај је први пут прослављен у Чикагу 1886. године, када је хиљаде радника изашло на улице захтевајући осмочасовни радни дан.

У то време радни дан је био изузетно дуг, често преко 12 сати, а радници су радили шест дана у недељи. Током протеста дошло је до сукоба са полицијом, а неки радници су током инцидента погинули. Тог дана у Чикагу, 1886. године, око 40.000 радника ступило је у генерални штрајк, захтевајући боље услове рада, изражене у пароли "три осмице" – по осам сати рада, одмора и слободног времена.

Организатори су претходно предочили реалне проблеме и испоставили непосредне захтеве послодавцима.

Након овог догађаја, идеја осмо- сатовног радног времена постала је све популарнија широм света, а први мај је постао симбол борбе за радничка права. Овај догађај се сматра једним од најважнијих тренутака у историји борбе радничке класе.

Празник рада данас

Данас, Први мај или Међународни празник рада обележава се кроз различите видове демонстрација и акција као дан борбе за основна људска права сваког радника, односно као дан борбе за права на живот достојан човека.

Борба за радна и људска права, која може да подразумева борбу за даље скраћивање радног времена, веће плате, већу заштиту на раду и
уопштено даље развијање праведнијег радног законодавства траје још и данас.

На простору Балкана обележавање Првог маја више се веже уз гозбу и славље у природи, а мање се веже за историјско сећање на достигнућа светског радничког покрета, демонстрације и борбу за радна права, те је због тога потребно указивати на важност овог дана, његовог значења и
његове сврхе.

Првомајски уранак

Уз Први мај свакако се везује и појам „првомајског уранка“, који је специфичан за земље региона, а подразумева одлазак у природу и славље од раних јутарњих часова, пре изласка сунца.

Првомајски уранак је народни обичај и светковина која се састоји у томе да се 1. маја порани у природу или чак да се оде дан раније и уз логорску ватру проведе ноћ. Најчешће се током уранка спрема неко јело у котлићу или на роштиљу.

Међу Србима је овај празник веома распрострањен, а готово сваки град у Србији има своја традиционална првомајска излетишта.

Фото: Борбина архива

Додај коментар: