Scroll Top

Мештровић смета Чикагу

meshtrovi-smeta-chikagu
Сличне теме

РАЗМАТРАЈУ РУШЕЊЕ СПОМЕНИКА ЈЕР НЕТАЧНО ПРЕДСТАВЉАЈУ ИНДИЈАНЦЕ

Две бронзане скулптуре Ивана Мештровића у Чикагу, Стрелац и Kопљаник, оцењене су као не­прикладне и разматра се њихово рушење.

Chicago Monuments Project објавио је листу на којој се на­шло око четрдесетак споменика у том граду о којима је потребно јавно расправити јер промовишу белачку супремацију и, између осталог, нетачно представљају америчке Индијанце.

Мештровићевом делу се замера романтизовани и редуковани приказ Индијанаца, али хрватски стручњаци истичу да јеу питању један од најважнијих спомени­ка чувеног аутора ван простора би­вше Југославије.

Споменици Индијанцима у Чикагу, наводе стручњаци и по­знаваоци са овог простора, истичу да су изванредан пример Мештровићеве вештине. Радио их је у Загребу, а поставље­не су на тргу Congress Plaza на западном улазу у Грант парк у Чикагу 1928. године. Високе су око пет, а с подестом сежу и до 11 метара увис. Израду споме­ника финансирала је Фондација „Бењамин Фергусон” и сматрају се једним од најбољих дос­тигнућа монументалне скулп­туре. Оно што је мамило изне­нађења посматрача јесте управо мускулатура која разликује тела Индијанаца и коња на којима јашу и за коју љубитељи кажу да су „готово анатомски реални“.

А. Ђ.

Додај коментар: