Scroll Top

Мушке сузе у ЈДП

muske-suze-u-jdp
Сличне теме

Данас су у Југословенском драмском позоришту почеле пробе представе Мушке сузе по фарсама и краткој причи Антоше Чехонтеа (комични псеудоним А.П. Чехова) чију је адаптацију и драматизацију написао Давид Јаковљевић

Представу режира Александар Поповски а играју Војин Ћетковић, Сања Марковић, Ненад Јездић, Миодраг Драгичевић, Зоран Цвијановић, Милош Самолов, Милена Живановић, Теодор Винчић и Теодора Драгићевић. Драматург је Весна Радовановић, сценограф Вања Магић, костимограф Миа Поповска, композитор је Кирил Џајковски, а сценски говор обликује Љиљана Мркић Поповић. Мушке сузе су радни наслов колажне драме по мотивима четири једночинке, „Шала“, „Просидба“, „Медвед“ и “Татјана Рјепнина”, и једне кратке приче, „Крчма на друму”, Антона Павловича Чехова.

Актери ове позоришне игре поражени су у љубави, изгубљени у времену и заточени у крчми током апокалиптичне олује која их упућује једне на друге и подстиче, како на сукобе, тако и на сетна присећања, натопљена пишчевом све прожимајућом иронијом. Најмањи заједнички садржалац одабраних текстова су крахови мушких јунака који их доводе до – суза, и данас посматраних као знак непримерене слабости, те стога изложених стигми и самоуздржавању.

Чехов назива ове текстове водвиљима, иако свестан емоционалних и егзистенцијалних понора који се крију у сваком од њих. Елементи комедије су, са једне стране природна последица поетике свакодневног и обичног, али и један прогресиван и увек модеран, а свакако савремен, Чеховљев коментар на баналност и затуцаност мушког мачоизма и патријархата као друштвеног поретка. И та олуја, као метафора за хаос, метеж и ратове данашњице, представља све оно куљање које неминовно избија на површину, ако се сузе потискују, а подстичу понос и посрамљеност због мушке „слабости”.

Премијера представе планирана је за октобар.

Фото: Светлана Парошки

Додај коментар: