Scroll Top

НАКОН ФЕСТИВАЛА СЛЕДЕ ПРОМОЦИЈЕ НАЈНОВИЈЕГ БРОЈА ЧАСОПИСА „СТРИПОЛИС“

nakon-festivala-slede-promotsije-najn
Сличне теме

Из штампе је изашао нови, четрнаеси по реду, часопис „Стриполис“. На сто шездесет страница доноси радове аутора из Хрватске, Немачке, Аргентине, Шведске, Француске, Швајцарске, Сједињених Америчких Држава, Шпаније, Либана, Тајвана и Србије.

И овај пут на страницама међу корицама часописа могу се видети различите врсте ауторског, алтернативног као и експерименталног стрипа. Занимљиве су технике које су коришћене при стварању радова, а крећу се од познатих сликарских попут акварела и цртежа тушем, преко дигиталних до оних који су рађени везом на платну.  Уређивачка политика часописа такође омогућава ауторима да се изразе у кратким формама, од по једне странице, чега је све мање у свету, па до дужих стрипова чији је број страница близак оним албумским.

Својим садржајем стрипови обилују разним темама попут оних које се баве односом оца и сина, актуелним тренутком у којем живимо, економијом и ратовима, процесом старења, као и илсутровањем стихова познатих песника и рок музичара као што је Леонард Коен.

Одговарајући на питања уредника, кроз интервју предаставио се аутор Душан Гачић из Загреба.

Укупно има 160 страница од којих су 90 у пуном колору.  Часопис се објављује у оквиру издавачке продукције Културног центра Зрењанина. Главни и одговорни  уредник издања је Владимир Ђурић, помоћник директора – руководилац програмске службе Културног центра, аутор пројекта и уредник издања је мр Бранко Ђукић, графички дизајнер часописа је Мишо Живанов а графичку обраду и обликовање урадио је Бојан Стојисављевић. Аутор радова на корицама је Душан Гачић, превод са енглеског језика урадио је Золтан Дуга, са немачког Алида Спилкуцић, превод са шпанског Бојана Ковачевић Петровић а са француског језика  Оливер Урошевић.  

Часопис је објављен захваљујући финансијској подршци Града Зрењанина и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Војводине.

13. фестивал стрипа, ускоро креће циклус промоција најновијег броја часописа „Стриполис“

Културни центра Зрењанина средином септембра по 13. пут организовао је фестивал стрипа „Стриполис“ у сарадњи са аутором пројекта мр Бранко Ђукићем. На дан отварања фестивала 15. септембра као и протеклих година у оквиру Cosplay-a наступила су деца из Предшколске установе која су се маскирала у своје омиљене стрип јунаке. По први пут отварање смо организовали на отвореном, на платоу Културног центра, а поред штандова на којима су се представили издавачи стрипова, присутни су могли да уживају и у атрактивном програму Хаос аниматора. Неонски диско робот изазавао је право одушевљење код најмлађих. На фестивалу су реализоване две радионице  “Анимација у твом телефону” студија “Дом анимације” коју је водила Злата Попов  и “Стрип лабораторија” на којој су учествовали ученици Средње школе за дизајн „Богдан Шупут“ као гости фестивала, заједно са својим вршњацима из Зрењанина и  стип цртачем Слободаном Ковачевићем. Организоване су две изложбе и три разговора са гостима фестивала (Слободан Ивковим, Стеваном Субићем, Душаном Младеновићем  и Сибином Славковићем).

Фото: Промо

Додај коментар: