Scroll Top

Од Дон Кихота до Шехерезаде

od-don-kihota-do-sheherezade
Сличне теме

БЕОГРАДСКЕ УЛИЦЕ КРИЈУ УЗБУДЉИВЕ ПРИЧЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ (5. ДЕО)

Највише мука у Београду са називима улица имали су становници општине Палилула, где су у протеклих 15 година назив промениле чак 332 улице. Улица која је највише пута у историји мењала име јесте Крунска, која од 1872. држи рекорд са готово 12 различитих назива. Следи Ресавска улица, са девет, а треће место припада Светогорској, која је осам пута променила име.

Неке од београдских улица могу се похвалити интересантном историјом, али и дужином. Булевар краља Александра представља најдужу улицу престонице, чија се дужина простире на 7,5 километара и потребно је најмање два и по сата лаганог хода кроз гужву. С друге стране, најкраћа улица Београда дугачка је свега 12 метара и носи назив Ловачка, а налази се на општини Чукарица. Одмах иза ње је Тесна улица у Земуну, која је дужа од Ловачке читава три метра.

У Београду постоји чак 91 улица са истим именом, па тако назив по народном хероју Сави Ковачевићу имају улице три градске општине и то у Земуну, на Палилули и Врачару. Сремска улица налази се на Звездари, у Старом граду и Земуну, а у различитим деловима града налазе се и Црнотравска, Скопљанска, Сарајевска… Имена улица нашег града у највећем броју носе називе по великанима наше историје и личностима које су оставиле траг у њој.

Али судећи по именима улица у Сурчину, он изгледа као Холивуд јер у овој београдској општини можете прошетати улицама Седам самураја, Браће Грим, Шехерезадином, Дон Кихотовом, Микеланђеловом, а потом и Шекспировом улицом. Пажњу привлачи и Улица мала Америка у истој општини, која је назив добила по једном старијем суграђанину који је личио на америчког председника Роналда Регана.

Улица Кисела вода на Лиону назив је добила тако што се градска општина Звездара побратимила с македонском општином Кисела вода. Поред ових интересантних назива, на Бањици се крије једна улица чији назив изгледа попут праве дикцијске вежбе. Улица Бахтијара Вагабзаде понела је назив по азербејџанском песнику, а чак и Вождовчани тешко изго- варају њено име. За многе попут правих брзалица представљају и изговори улица: Тадеуша Кошћушка, Кронштатска улица,

Ајзенштајнова, Кировљева… Према предању, у Жаркову је некада живео прави змај. На место где се данас налази Змајевачка улица пала је глава змаја када је убијен, па отуд и име улице, док се на другом крају општине налази Репишка улица и то на месту где је, према легенди, пао реп змаја. Према другој легенди, Тоша Апостоловић, цинцар из околине Солуна који је живео у Београду, а који је у старости оболео од тешке болести очију и готово постао слеп, сањао је једне ноћи Светог Николу. Светац му је поручио да са врха Бежанијске косе скотрља празно буре, а на месту на коме се оно заустави ископа бунар, чија ће га вода умивањем излечити. И тако је и било, на месту данашњег Студентског града изграђен је бунар, а према веровању, Тоша је заиста прогледао. Данас Улица Тошин бунар спаја Земун новобеоградске блокове и Бежанијску косу.

ТАМАРА ЈОРГИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: БОРБА

Додај коментар: