Scroll Top

Одлазак шаховскe легенде

odlazak-shahovske-legende
Сличне теме

ЛАВ БОРА ИВКОВ (1933-2022), ПРОСЛАВЉЕНИ ВЕЛЕМАЈСТОР И ГЕНИЈЕ НА ШАХОВСКОМ ПОЉУ

У каријери дугој шест деценија најдража партија му је била против Kобоа у Хавани 1963.

Легендарни светски, југословенски и српски велемај­стор Борислав Бо­ ра Ивков напустио нас је 14. фебруара у 89. годи­ни. Рођен је 12. новембра 1933. у Београду, а љубав према шаху родила се још у првој деценији живота, када је постао шампион међу вршњацима.

По завршетку гимназије, уписао је Правни факултет у Београду, али је после десетак положених испита схватио да ће његова будућност бити у шаху и путовањима, за која је, како је неретко откривао, сма­трао да представљају његову најдрагоценију имовину.

ЛЕГЕНДА ЗА ЖИВОТА

Тврдио је да је тешко рећи колико је турнирских мечева одиграо у каријери, дугој шест децени­ја, али верује се да је тај број износио око 4.000, док је брзо­ потезних и пријатељских пар­тија било на десетине хиљада. С непуних 12 година Ивков је наступио у екипи тадашњег панчевачког Динама на екип­ном првенству Војводине, где је постигао изванредне резултате, који су представљали потврду талента младог шахисте.

На јесен 1947. освојио је Омла­ динско првенство Београда, а потом је тријумфовао и на Пр­ вом омладинском шампионату ФНРЈ. Мајсторску титулу млади Бора осваја 1949. Наред­ не године учествовао је у ра­ дио­мечу против САД и тако постао редован члан државне репрезентације.

Врхунац каријере постигао је у 18. години 1951. у Бирминге­му, када је освојио титулу шам­пиона на првом Омладинском првенству света. Након тога ње­гови успеси на шаховском пољу само су се низали: учествовао је на укупно 12 олимпијада и на њима освојио 11 медаља, ређао победе на турнирима у Аргентини и добијао светске велемајсторе, као што су Боби Фишер, Тигран Петсјан, Борис Спаски, Михаил Таљ, Анатолиј Kарпов и многи други. Чак три деценије био је члан репрезентације Југославије, у оквиру ко­је је најдуже наступао за ШK Црвена звезда, а као најдражу партију издвајао је ону против Kобоа у Хавани 1963.

УСПЕШАН И KАО СЕЛЕKТОР

Велико шаховско искуство омо­гућило је Бори Ивкову да се, поред турнирског ангажовања, прихвати и захтевног посла тренера и капитена разних југословенских репрезентација. Био је веома успе­шан као селектор мушке и женске репрезентације Југославије, где је с мушким тимом 1989. освојио сребрне медаље и на светском и на европском континенту, док је са дамама 1999. стигао до титуле вицешампиона Старог континента. Kако је једном приликом изјавио, Ивков је читавог живота сматрао да је шах за њега само средство да путује, упознаје људе и обезбеди егзистенцију, док у једном трену­тку није спознао да за постизање великих успеха попут његових морате гајити љубав према шаху и постати свесни онога чему се и он дивио, а то је шаховска уметност. Стил, сигурност и тактика чини­ле су га једним од најуспешнијих шахиста свих времена, а због комуникативности, отменог изгледа и духовитости, Бора је био радо виђен у многим земљама света.

ПИСАЦ У СЛОБОДНО ВРЕМЕ

Своје искуство несебично је пре­носио на странице папира које је исписивао, па је тако за живота објавио бројне књиге, међу који­ма су “Мојих 60 година у шаху”, “Црно на бело”, “Опчињени ша­хом”, “Паралеле 1 и 2”.

У својим делима Ивков је анали­зирао партије великих шахиста света кроз приче о њима, али и о себи, и на тај начин оставио писан траг о шаховским успесима који су се низали у протеклом веку.

Kомеморација

У Свечаној сали Скупштине града Београда, у присуству породице, руководства Шаховског савеза Србије и бројних пријатеља и поштовалаца, одржана је комеморативна седница поводом смрти Борислава Боре Ивкова. Велемајстор Александар Матановић подсетио је на најзначајније тренутке дугогодишњег саиграча, а потом је прочитано и писмо шаховског велемајстора Љубомира Љубојевића, упућено савезу. Ивков је сахрањен у Алеји заслужних грађана.

аутор ТАМАРА ЈОРГИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: АРХИВА БОРБЕ

Додај коментар: